Hlavní obsah

Andrej Danko odmítl post předsedy parlamentu, i když ho hodně chtěl

Bratislava

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko měl na koaliční radě odmítnout nabídku, aby se stal šéfem parlamentu výměnou za jedno z ministerstev, které v současnosti řídí SNS. Podle koaliční smlouvy patří post šéfa parlamentu straně Hlas-sociální demokracie.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko

Článek

Po loňských volbách stanul v čele parlamentu Peter Pellegrini, ale po jeho letošním zvolení na post hlavy státu je toto místo neobsazené. Parlament dočasně řídí jeho místopředseda Peter Žiga (Hlas) a kandidátem na nového předsedu je současný ministr investicí, regionálního rozvoje a informatizace Richard Raši (Hlas).

Není však žádným tajemstvím, že Danko hodně toužil po návratu do funkce předsedy parlamentu, kterou zastával v letech 2016 až 2020. 

Web Aktuality.sk cituje ministra životního prostředí Tomáše Tarabu (nominant SNS), že Danko odmítl zmíněnou funkci za vzdání se některého z ministerstev, které řídí SNS. Jsou to ministerstva kultury, životního prostředí, cestovního ruchu a sportu. „Pan Danko dostal nabídku být předsedou parlamentu výměnou za některý resort,“ uvedl Taraba.

Nepřišli jsme bartrovat

Ministr životního prostředí zdůraznil, že do vlády nešli bartrovat. „Je potřebné zohlednit, že Peter Pellegrini se stal prezidentem také díky hlas voličů SNS,“ poznamenal.

Strana Hlas konstatovala, že podle koaliční smlouvy jí patří post předsedy parlamentu a trvá na jejím dodržování. „Pokud má vláda fungovat, musí se koaliční smlouva dodržovat z hlediska postů i z hlediska předkládání zákonů,“ nechal se slyšet Raši. Zároveň potvrdil, že definitivní dohoda v koalici o tom, kdo bude šéfovat parlamentu, zatím není.

„Tanečnice u tyče.“ Danko zaútočil na partnerku šéfa opozice, renomovanou choreografku

Evropa

Výběr článků

Načítám