Hlavní obsah

Andrej Danko by se opět mohl stát předsedou slovenského parlamentu

Bratislava

Po vítězství v letošních prezidentských volbách skončil Peter Pellegrini (Hlas) ve funkci předsedy slovenského parlamentu. Jeho nástupcem by se mohl stát předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko, který už tuto funkci zastával v letech 2016 až 2020.

Foto: Instagram/Andrej Danko

Andrej Danko

Článek

Podle koaliční smlouvy však post šéfa parlamentu přináleží straně Hlas-sociální demokracie a na tuto funkci je jejím kandidátem ministr pro investice a informatizaci Richard Raši.

Ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) však připustil, že by se do čela parlamentu mohl vrátit Danko. „Domnívám se, že pro stabilitu a vyváženost koalice je to dobrý návrh. Podporuje ho i Robert Fico. Andrej Danko by byl dobrým předsedou parlamentu,“ řekl Kaliňák pro veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS).

Podle Kaliňáka se stále platná koaliční smlouva rodila v čase, kdy ještě nebyl zvolený nový prezident. „Dlouhodobě neobsazené místo (předsedy parlamentu - pozn. red.) by nebylo dobré. Nemá to jak poškodit Hlas ani SNS, je to řešení, kde každý projeví zájem mít stabilitu,“ dodal Kaliňák s tím, že toto téma chce koalice uzavřít do konce června.

Danko chce mít větší dohled nad médii i nad Facebookem a YouTubem

Evropa

Premiér Fico ještě předtím, než byl na něj spáchán atentát, rovněž podpořil myšlenku, že by se Danko mohl stát předsedou parlamentu.

„Absolutně nejlepším řešením pro Slovensko by bylo, pokud by ve vládní koalici vznikla dohoda, aby prezidentem byl Peter Pellegrini, předsedou vlády Robert Fico a předsedou parlamentu by byl Andrej Danko. Volíte tři Svatoplukovy pruty, které by pak fungovaly, ukázala by se mimořádná stabilita vládní koalice,“ řekl Fico v dubnu. Strana Hlas tehdy tuto myšlenku odmítla.

Ficova rekonvalescence

Podle Kaliňáka je Fico v domácí péči a podstupuje rekonvalescenční a rehabilitační léčbu. O premiéra se starají lékaři bratislavské nemocnice sv. Michala. Kaliňák zdůraznil, že Ficovo zranění je velmi bolestivé.

Jedenasedmdesátiletý Juraj Cintula spáchal atentát na premiéra 15. května, když k tomu využil výjezdové zasedání slovenské vlády ve městě Handlová. Těžce zraněný Fico byl vrtulníkem převezen do Banské Bystrice. Utrpěl pětinásobný průstřel tenkého střeva a lékaři banskobystrické nemocnice mu při pětihodinové operaci zachránili život. Po dvou týdnech byl Fico vrtulníkem převezen do Bratislavy.

Cintulovi hrozí za pokus o úkladnou vraždu 25 let vězení až doživotí. Generální prokurátor Maroš Žilinka nevyloučil ani překlasifikování jeho činu na teroristický útok.

Nadýchal jsem nulu, hájí se Danko. Ale 15 hodin po nehodě, řekla policie

Evropa

Výběr článků

Načítám