Hlavní obsah

Agresivní vrány jsou postrachem chorvatského Splitu

V chorvatském Splitu útočí na lidi agresivní vrány, které obsadily část města. Místní si také stěžují na hlučné krákání, které se tam rozléhá. Podobný problém řeší také chorvatské hlavní město Záhřeb.

Foto: Novinky

Chorvatský Split patří k nejpopulárnějším letoviskům.

Článek

Mnozí obyvatelé splitské čtvrti Sučidar se v těchto dnech bojí vyjít ven. Mohou za to vrány šedé, které podle webu deníku Večernji list tuto část města obsadily.

„Na mého otce zaútočily hned dvě, nalétávaly na něj a hlasitě krákaly. O něco později napadly také muže, který šel naší ulicí. Udeřily také na nás, když jsme s kamarádkou vyšly ven s deštníky, protože pršelo,“ popsala své zážitky pro Večernji list jedna z obyvatelek Splitu. „Vrány otravovaly už minulý rok, ale letos je to opravdu hrůza,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Vrána šedá (Corvus cornix). Ilustrační foto

Zážitky jako z Hitchcockova hororu Ptáci hlásí také lidé z chorvatského hlavního města Záhřebu.

„Šel jsem ráno se psem. Nalétávaly na mě a skoro se dotýkaly mé hlavy. Nebylo to vůbec příjemné,“ řekl jeden z obyvatel záhřebské čtvrti Knežija.

Ornitologové odhadují, že v chorvatské metropoli žije asi 800 párů vran šedých. Ve městě mají poměrně pohodlný život, protože se živí odpadky. Nejagresivnější a nejhlučnější jsou na přelomu května a června, kdy vyvádějí mladé.

Chorvatsko opět řeší fekálie

Evropa

„Důležité je zachovat klid, pokračovat svým směrem a v poklidu se vzdalovat od vrány. Pokud ale začne nalétávat, mávněte párkrát rukama nad hlavou a podržte si nad dní třeba tašku nebo deštník,“ radila podle listu vystrašeným Chorvatům ornitoložka Iva Šostaričová.

Podobné problémy mají obyvatelé Českých Budějovic s havrany. V parku Na Sadech jich podle odborníků hnízdí každý rok kolem čtyř desítek, v celém městě jsou to stovky, možná i tisíce. Lidem vadí především hluk, který soužití s havrany provází. Navíc ničí úrodu v okolí města, kam vyrážejí za potravou. Zemědělci se brání jen těžko. Havran je totiž chráněný, proto ho nesmějí střílet, zároveň ale nepatří mezi zvláště chráněné druhy, a tak se v případě jím způsobených škod nelze dovolávat kompenzací podle zákona.

Autem k moři. Chorvati přitvrdili kontroly

Ekonomika

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízejí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností, kde strávit dovolenou, je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Související témata:

Výběr článků

Načítám