Hlavní obsah

Afghánci si z Německa jezdí domů tajně na dovolenou

Cestovní kanceláře nabízejí „diskrétní“ balíčky, které Afgháncům ve Spolkové republice umožňují navštívit zemi, z níž uprchli, aby si podle svých slov zachránili životy, a do níž německé úřady nedeportují ani vrahy.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Listopad 2023, afghánští uprchlíci v táboře poblíž pákistánsko-afghánské hranice v Torkhamu

Článek

Podle německé televize RTL podvodné cestovky pořádají pro afghánské uprchlíky a žadatele o azyl zájezdy, přestože Berlín nadále považuje tuto zemi za krajně rizikovou.

„Německo přijalo přibližně 300 tisíc uprchlíků z Afghánistánu, který od chaotického stažení Spojených států ze země v roce 2021 ovládá Tálibán,“ upozornil list The Telegraph.

Německo považuje Afghánistán za natolik nebezpečný, že tamní zločince nedeportuje zpět, protože se obává, že by v jejich vlasti došlo k újmě na jejich lidských právech.

Pokud jsou žadatelé o azyl v Německu přistiženi při cestě zpět do země, ze které uprchli, hrozí jim odebrání chráněného statusu.

Německo jedná o deportacích Afghánců

Evropa

Podle dokumentu RTL však někteří Afghánci, kteří v Německu požádali o azyl, vyrážejí dokonce opakovaně na nenápadné krátké cesty, čímž porušují německé azylové zákony.

Afghánci mohou tyto cesty podnikat, aniž by upozornili německé úřady, a to pomocí dvojího vstupního víza, karty vložené do pasu, kterou lze po návratu do Německa zahodit.

Podle reportáže RTL pomáhají Afgháncům při krátkodobých návratech cestovní kanceláře se sídlem v Hamburku, včetně některých, které mají vazby na Írán, a Afghánci se tak mohou setkat s přáteli a rodinou, které tam zanechali.

Sociální média podle Liv von Boetticherové, investigativní reportérky RTL, vykreslují pozoruhodný obrázek. Například na tiktoku jsou k vidění fotografie uprchlíků, kteří navštěvují svou starou vlast, a jejich zážitky z ní. „Tálibán je milý,“ pochvaluje si jedna mladá žena, která si zajela na skok do původní vlasti.

Německo kosmopolitní, ale ne hloupé?

Zpráva rozhořčila Joachima Stampa, spolkového vládního zmocněnce pro migraci. „Jsem rozzuřený: Neúnavně pracujeme na tom, abychom v migraci udělali větší pořádek. Nedostatek důslednosti zde ničí spoustu věcí. Německo musí zůstat kosmopolitní, ale ne hloupé,“ řekl.

„Úřady musí zajistit, aby lidé, kteří u nás požádali o ochranu, ale jsou na dovolené ve své zemi, okamžitě ztratili status ochrany a nemohli v Německu dále zůstat. Tečka,“ dodal.

Mluvčí zemského ministerstva vnitra v Hamburku řekl deníku Bild: „Cesty do země údajného pronásledování samozřejmě zpochybňují i status ochrany. Pokud fungují snadno dostupné cestovní trasy do Afghánistánu, existuje také možnost repatriace.“

Na otázku televize RTL, zda spolkové ministerstvo vnitra ví o dovolených do vlasti, spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová přenáší odpovědnost: „Především to není práce nás jako spolkového ministerstva vnitra, ale místních imigračních úřadů, aby zajistily, že se to nestane,“ sdělila.

Thorsten Frei, místopředseda parlamentní skupiny CDU/CSU pro vnitro a právní politiku, netají pobouření: „Překvapuje mě, že spolková vláda se tímto jevem zřejmě vůbec nezabývá. Nedávno jsme se spolkové vlády ptali, kolik povolení k pobytu bylo zrušeno kvůli dovolené v zemích původu. A odpověď zněla: Nevíme, protože o tom nevedeme žádnou statistiku.“

Hubert Aiwanger, bavorský ministr hospodářství, regionálního rozvoje a energetiky a  předseda strany Svobodní voliči, vyzval na síti X Faeserovou, aby se okamžitě začala skandálem zabývat.

Scholz slíbil urychlení deportací

Toto odhalení přichází uprostřed napjaté debaty v Německu o tom, jak urychlit proces deportace cizinců, kteří se v zemi dopustili závažných trestných činů.

V květnu afghánský žadatel o azyl smrtelně pobodal policistu v Mannheimu, když se pokoušel zavraždit krajně pravicového aktivistu, který měl v oblasti projev.

Německý kancléř Olaf Scholz v reakci na to slíbil, že reformuje a urychlí německé právní postupy při deportaci afghánských a syrských zločinců.

V rámci těchto reforem zahájila německá vláda diskrétní jednání s Tálibánem a Asadovým režimem v Sýrii.

V Německu pro vás není místo. Scholz chce deportovat radikály do Afghánistánu a Sýrie

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám