Hlavní obsah

Absolutní chaos. Německem se prohnaly extrémní bouřky

Stoletou vodu zaznamenala německá řeka Saalbach. Masa vody strhla zaparkované vozy, zaplavovala dálnice, zastavovala vlaky a vyplavovala domy. Německem se po vedrech prohnaly extrémní bouřky. Bouřlivé počasí by mělo zasáhnout v následujících dnech také Česko. Podle mluvčího hasičů nastal „absolutní chaos“.

Záplavy v NěmeckuVideo: Reuters

Článek

Nejpostiženějšími oblastmi jsou Severní Porýní-Vestfálsko, Dolní Sasko, Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Masy vody způsobily na mnoha místech bleskové povodně.

Ve městě Bruchsal (okres Karlsruhe) se krátce po půlnoci začala evakuovat čtvrť Heidelsheim. Řeka Bruchsal se vylila z břehů a zaplavila staré město, hladina vody se tam dostala na úroveň 1,5 metru.

Kolem půl třetí ráno kulminovala řeka Saalbach, hladina vystoupala na 2,13 metru a překonala tak stoletou povodeň, píše web merkur.de.

To nejhorší teprve přijde. V Německu zuří extrémní bouře, dorazí i do Česka

Evropa

Bouře zvlášť těžce udeřily na město Karlsruhe a jeho okolí, uvedl web týdeníku Focus. Postižena je zejména oblast kolem Brettenu a Bruchsalu. V Gondelsheimu, asi 15 kilometrů západně od Karlsruhe, masa vody doslova spláchla automobily, řekl mluvčí hasičů.

Podle jeho slov zavládl „absolutní chaos“. Tamější hasiči evidují přes tisícovku výjezdů.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejpostiženější oblasti patří okres Karlsruhe.

Zaplavené sklepy a ulice připravily o spánek mnoho lidí i na jiných místech. Ve východním Frísku byl evakuován dům s pečovatelskou službou. Ve sportovní hale muselo být umístěno 25 lidí poté, co se v domě uvolnily stropní desky.

V Bavorsku uvázlo v Eurocity 260 cestujících. Vlak se srazil s padlým stromem na kolejích. Trolejové vedení bylo poškozeno a muselo být opraveno, oznámily dráhy. Zaplaveny byly mnohé úseky dálnic, například A59 a A42 u Duisburgu. Platí to také o silnicích. Očekává se, že uzavřený úsek silnice mezi Bad Endorfem a Prienem u jezera Chiemsee bude otevřen v ranních hodinách.

Foto: Profimedia.cz

Bouřka v Oldenburgu

V obci Linkenheim-Hochstetten v Bádensku-Württembersku udeřil blesk do podkroví obytného domu, který následně začal hořet. Hasiči sice požár uhasili, ale někteří obyvatelé nocovali v kostele, protože dům je bez plynu a elektřiny.

Foto: Profimedia.cz

Německem se prohnala bouře.

Další vlna hrozí na jihu

Meteorologové svou předpovědí ale varují obyvatele na jihu Německa, kde hrozí další vlna extrémních bouří.

Podle německé meteorologické služby (DWD) se mohou od odpoledne do čtvrteční noci vyskytovat bouřky provázené lijáky a silným větrem, který v nárazech může dosahovat rychlosti 80 až 90 km/hod. Třetí a nejvyšší stupeň varování platí pro Řezno, Ingolstadt, Heidelberg a Oldenburrg.

Foto: DWD

Výstraha německých meteorologů (DWD), 14. srpna ráno

U nás v sobotu

Česko by měly zasáhnout bouřky ve čtvrtek, ale hlavní „bouřkový den“ nás podle meteoroložky Dagmar Honsové čeká v sobotu.

„Bouřky bude provázet nejen silný vítr, ale také přívalový déšť. Srážkově bohatá bude i neděle, to už by mělo jen plošně po celém Česku pršet,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Profimedia.cz

Masa vody si pohrávala s auty, jako by to byly hračky.

Silné bouřky s pomalým postupem. Meteorologové vydali novou výstrahu

Počasí

Výběr článků

Načítám