Hlavní obsah

Elon Musk se obul do Věry Jourové: Je ztělesněním banálního, byrokratického zla

Americký podnikatel Elon Musk se na své sociální síti X navážel do místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové. V jednom ze svých příspěvků ji nazval banálním a byrokratickým zlem. Reagoval tak na varování Evropské komise, která mu plánuje dát pokutu za šíření nezákonného obsahu či dezinformací na síti X.

Foto: David Swanson, Reuters

Elon Musk

Článek

Americký podnikatel a nejbohatší muž světa na své síti X projevil velké rozčílení poté, co Evropská komise oznámila, že ho bude pokutovat až šesti procenty z ročních příjmů jeho společností. Ve svém statusu zaútočil přímo na končící eurokomisařku Věru Jourovou. „Věra Jourová je ztělesněním banálního, byrokratického zla,“ stojí v příspěvku.

Muskovo ostré vyjádření přišlo poté, co místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v rozhovoru pro server Politico řekla, že sociální síť X se od doby, co ji Musk vlastní, stala centrem šíření antisemitismu. Podnikatele nazvala propagátorem zla a uvedla, že právě mezi zlem a dobrem rozlišovat neumí.

Nedostatečné moderování obsahu

Za dva roky vlastnictví sítě Musk propustil většinu zaměstnanců a výrazně omezil moderaci obsahu. Evropská komise v reakci na časté nenávistné příspěvky uvedla, že síť porušuje pravidla Evropské unie o digitálním obsahu a Muskovi hrozí pokuta.

Jourová je přesvědčena, že sociální sítě nedělají dost pro regulaci antisemitismu. „Digitální platformy jsou ve špatných rukou a to mě opravdu děsí,“ řekla v rozhovoru Jourová. Uvedla, že varovala své kolegy v Komisi, aby se připravili na možnost, že se antisemitismus z online prostředí přenese do reálného světa.

Musk ve své reakci použil slovní spojení „banální zlo“, s nímž kdysi přišla německo-židovská publicistka Hannah Arendtová ve své knize Eichmann v Jeruzalémě: zpráva o banalitě zla. V ní popsala hlavního organizátora vyvražďování Židů během holokaustu nikoliv jako zavilého antisemitu, nýbrž jako „spořádaného“ úředníka, který jen slepě poslouchal rozkazy.

Muskův status, v němž naznačuje, že jeho potíže s Evropskou komisí mají něco společného s holokaustem, je jedním z mnoha, které na sociální síti každodenně sdílí. Často používá i vulgarismy.

Nejbohatší muž světa síť X vlastní od října roku 2022. Od té doby se na něj sypají stížnosti, například za urážení osob se zdravotním postižením nebo právě Židů. V roce 2022 dočasně zrušil i účty novinářů z médií jako Washington Post, New York Times nebo CNN, kteří psali o něm a jeho společnosti.

Když Trump prohraje, jdu sedět, řekl Musk a vulgárně zhodnotil svou situaci

Amerika

Výběr článků

Načítám