Hlavní obsah

Dva ropné tankery hoří po srážce u Singapuru

Únik ropy hrozí u Singapuru poté, co se tam srazily dva velké tankery a začaly hořet. Podle agentury Reuters byli dva členové posádek letecky přepraveni do nemocnice, další se dostali do bezpečí na záchranných člunech. Celkem bylo na obou plavidlech přes 60 členů posádky.

U Singapuru se střetly dva tankery.Video: Reuters

Článek

Tanker Hafnia Nile převážel podle agentury Reuters přibližně 300 000 barelů ropných látek, když se srazil se supertankerem Ceres I., který převážel asi dva miliony barelů íránské ropy.

Agentura ODN pro námořní dopravu v pátek uvedla, že na pomoc dvěma hořícím tankerům už vyrazily záchranné týmy.

„Majitelé obou plavidel zajistili prostředky na podporu hašení požáru a následného odtažení plavidel do bezpečí,“ uvedl mluvčí mezinárodní námořní organizace s tím, že přesné informace o stavu plavidel a nákladu zatím nejsou k dispozici.

Agentura Reuters zveřejnila záběry, na nichž je vidět hustý kouř, jak stoupá z jednoho z tankerů, a posádka, jak se dostává do bezpečí. Úřady pro ochranu životního prostředí v Kuala Lumpuru, hlavním městě sousední Malajsie, uvedly, že byly informovány, aby se připravily na možný únik ropy.

Singapur je největším asijským centrem obchodu s ropou a největším světovým přístavem pro její tankování. Okolní vody jsou důležitou obchodní vodní cestou mezi Asií a Evropou a Blízkým východem a patří mezi nejrušnější světové námořní trasy.

Exploze a mračna dýmu. Húsíové se na videu chlubí zásahem tankeru v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám