Hlavní obsah

Dodejte Ukrajině taurusy, do války nás to nezatáhne, přesvědčoval Scholze šéf německé opozice

Kandidát německých konzervativců (CDU) na úřad spolkového kancléře Friedrich Merz vyzval vládu sociálního demokrata (SPD) Olafa Scholze, aby dodala Ukrajině rakety dlouhého doletu Taurus, tak jako podobné zbraně poskytly Kyjevu už Británie a Francie. Odmítl v této souvislosti názor, že by to znamenalo vstup Německa do války proti Rusku.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Šéf CDU Friedrich Merz (první zprava) a kancléř Olaf Scholz (druhý zprava) na zasedání parlamentu

Článek

„Dodávky taurusů by byly cokoli, jen ne vstup do války,“ zdůraznil Merz v rozhovoru pro televizní stanici ARD. „Podobné rakety už Kyjevu dodávají Britové a Francouzi. Znamená to snad, že tím vstoupili do války? To je přece nesmysl, hloupost,“ dodal v narážce na názor, který vyjadřují zástupci německých levicových stran.

Podle Merze by šlo o „účinné odstrašení“ a o to, aby Ukrajina získala možnost se bránit proti válce, která je s „brutální otevřeností“ namířena proti civilnímu obyvatelstvu. „Bránit se vojenskými prostředky údery na vojenské cíle,“ dodal Merz.

„Jde o svobodu této země (Ukrajiny) a tím i o naši svobodu. Jestliže budeme mít strach se bránit, tak Putin už tuto válku nad námi všemi z poloviny vyhrál,“ řekl dále šéf opoziční CDU.

Merz dodal, že říká přesně totéž, co tvrdí Britové, Francouzi a stále hlasitěji i Američané. „Jediný, kdo tomu stojí v cestě, je náš spolkový kancléř. On má zjevně strach. A strach je špatným rádcem,“ zdůraznil Merz.

Scholz minulý měsíc prohlásil, že dokud bude kancléřem, neposkytne Německo Ukrajině žádné rakety dlouhého doletu. „Mohu vás ujistit, že u tohoto postoje zůstanu,“ řekl tehdy šéf spolkové vlády, jenž zůstane ve funkci nejméně do příštího roku, kdy se v zemi uskuteční parlamentní volby.

Scholz v nich znova hodlá usilovat o kancléřský post. Jeho hlavním konkurentem bude Merz, kterého nominoval konzervativní blok CDU a bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU).

Ukrajinci oficiálně požádali Berlín o taurusy loni v květnu. Střely mají dolet až 500 kilometrů, a byly by tedy schopné z ukrajinského území zasáhnout i cíle v Moskvě.

Jsou schopné efektivně ničit i silně pancéřované objekty typu armádních bunkrů či skladišť. Bundeswehr má údajně k dispozici asi 600 těchto střel, některé z nich by však musely být před nasazením opraveny.

Scholz: Dokud budu kancléřem, taurusy Ukrajině nedodáme

Zahraniční

Výběr článků

Načítám