Hlavní obsah

Do prezidentského areálu v Soulu dopadly odpadky ze severokorejského balonu

Do prezidentského areálu v centru Soulu opět dopadly odpadky, které nesl severokorejský balon. S odvoláním na jihokorejské představitele to v noci na čtvrtek napsala agentura AP, podle níž je to druhý takový případ od konce května, kdy Severní Korea začala vypouštět směrem k Jižní Koreji balony se smetím.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentský palác v Soulu, ilustrační foto

Článek

Zatím není známo, zda byl prezident Jun Sok-jol v době dopadu odpadu v areálu. Podle AP by se měl později během dneška ve své kanceláři setkat se svým polským protějškem Andrzejem Dudou. Bezpečnostní služba hlavy státu uvedla, že mezi odpadky nebyly žádné nebezpečné předměty.

Jihokorejský list Dong-Ah ilbo napsal, že naposledy vyslané severokorejské balony obsahovaly kromě odpadků také propagandistické letáky kritizující jihokorejského prezidenta a první dámu. Pamflety byly podle deníku rozptýleny po čtvrti v Soulu, kde se nachází prezidentská kancelář.

Vypouštění balonů a vysílání z reproduktorů patřilo mezi prostředky psychologické války, na které se obě Koreje specializovaly v době studené války. V posledních letech se dohodly na zastavení těchto aktivit, ale příležitostně je obnovily, když se napětí mezi nimi zvýšilo.

KLDR vyhodila do povětří silnice spojující zemi s Jižní Koreou

Svět

Od pozdního května KLDR do Jižní Koreje vyslala několik balonů s papírovým odpadem, kusy textilu, cigaretovými nedopalky, a dokonce hnojem. KLDR tvrdí, že tak reaguje na posílání politických letáků v jihokorejských balonech. Pchjongjang takové aktivity dlouhodobě odsuzuje, neboť je citlivý na jakoukoli vnější kritiku autoritářské vlády vůdce Kim Čong-una.

Jižní Korea podle AP reagovala obnovením vysílání z reproduktorů v pohraničních oblastech, na což Severní Korea odpověděla stejným krokem. Nedávno KLDR obvinila Soul, že tento měsíc použil ke shazování letáků nad Pchjongjangem drony, a pohrozila použitím síly, napsala AP. Soul varoval sousední zemi, že pokud bude ohrožena bezpečnost Jihokorejců, severokorejský režim skončí.

Na prezidentský areál dopadly severokorejské odpadky už v červenci, což vyvolalo obavy ohledně zranitelnosti klíčových jihokorejských zařízení. Balon neobsahoval žádný nebezpečný materiál a nikdo nebyl zraněn, uvedla tehdy jihokorejská prezidentská bezpečnostní služba.

KLDR vypouští balony s exkrementy. Narušují letištní provoz v Soulu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám