Hlavní obsah

Dlouhodobá pomoc NATO Ukrajině může vést k rychlejšímu konci války, řekl Stoltenberg v Praze

NATO by mělo Ukrajině zaručit, že ji bude nadále posílat pomoc ve výši nejméně 40 miliard eur (989 miliard korun) ročně, jako činilo doposud, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po skončení neformálního jednání ministrů zahraničí NATO v Praze. Členské státy by se podle něj na zátěži měly podílet rovným dílem.

Foto: Peter David Josek, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Praze

Článek

Potřebu dlouhodobého závazku vůči Ukrajině avizoval Stoltenberg už před jednáním, ale tyto detaily odhalil až po něm. O tom, jak bude finální podoba reálně vypadat, se ovšem bude jednat až na červencovém summitu ve Washingtonu.

Projedná se tam například, jak konkrétně by se mělo rovnoměrné rozložení zátěže zařídit. V tomto ohledu ovšem generální tajemník uvedl, že se jako spravedlivý osvědčil výpočet na základě hrubého domácího produktu. Ve Washingtonu se pak bude určitě řešit ještě otázka, kterou v pátek Stoltenberg nezodpověděl, a to, jak lze k rovnoměrnému rozložení zátěže přimět státy jako Maďarsko nebo Slovensko, jejichž vlády jsou proti posílání vojenské pomoci.

Dlouhodobý závazek pomoci Ukrajině ze strany NATO může podle Stoltenberga vést k rychlejšímu konci války. „Je to možná paradoxní, ale dlouhodobý závazek zvyšuje pravděpodobnost rychlého konce války,“ řekl Stoltenberg.

Zajištění vytrvalé pomoci Ukrajině označil po jednání za klíčové i americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle něj tím však nebude zajištěna jen porážka Ruska a odrazení jej od další agrese. Na výsledek války na Ukrajině totiž čekají další potenciální agresoři, které by ruský triumf mohl povzbudit ke spuštění vlastních invazí.

V Černínském paláci začalo neformální jednání ministrů zahraničí NATO

Domácí

Výběr článků

Načítám