Hlavní obsah

Deset let nechával znásilňovat svou manželku. Gisèle se rozhodla svou výpovědí pomoci ostatním

Dvaasedmdesátiletá Francouzka Gisèle Pélicotová šokovala celý svět, když se v září u francouzského soudu v Avignonu rozhodla promluvit o činech svého manžela. Ten ji deset let omámenou nechával znásilňovat jinými muži. Dnes při dalším slyšení prohlásila, že ji její utrpení zcela zlomilo, ale zároveň je odhodlaná pomáhat dalším ženám.

Gisèle Pelicotová přichází k souduVideo: Reuters

Článek

„Rozhodla jsem se, že se nebudu stydět, neudělala jsem nic špatného,“ řekla před soudem v Avignonu Gisèle, která se v posledních týdnech stala symbolem boje proti sexuálnímu násilí. U středečního soudu vystoupila, aby reagovala na důkazy a svědectví, které byly doposud nashromážděny.

„To oni se musí stydět,“ řekla o násilnících a dodala, že promítání videozáznamů některých znásilnění, které natočil její manžel Dominique, během soudního procesu „bylo velmi obtížné, ale nezbytné“. O dění v soudní síni informuje britská BBC.

Gisèle Pelicotová trvala na veřejném soudním procesu ve snaze odhalit svého bývalého manžela Dominiquea Pelicota a dalších 50 mužů z masového znásilňování v malé vesnici v jižní Francii. Dominique se přiznal, že v letech 2010 až 2020 na internetu verboval muže, aby jeho ženu znásilnili, když byla pod vlivem silných sedativ, které jí podával. Většina znásilnění byla natočena na video.

Senior ve Francii nechával svou ženu deset let zdrogovanou znásilňovat. Nevěděla nic

Evropa

„Chci, aby si všechny ženy, které si prošly znásilněním, řekly: Paní Pelicotová to dokázala a já to dokážu také. Chci, aby se nebály,“ řekla s odkazem na svůj požadavek na otevřený soudní proces, při kterém byly promítány videozáznamy znásilnění.

K výpovědím žen, které u soudu obhajovaly obviněné muže, cítila pochopení. „To samé jsem měla doma já. Ale násilník není jen ten, kterého potkáme v noci na parkovišti. Může jím být i člen rodiny nebo kamarád,“ řekla. Většina obžalovaných u soudu vinu popírá a tvrdí, že nevěděli, že je v bezvědomí, tudíž nemohli tušit, že ji znásilňují.

Foto: Profimedia.cz

Gisèle Pelicotová vychází ze soudní síně, 23. 10. 2024.

Gisèle také promluvila o tom, jak jí Dominique pravidelně vařil a po večeři donášel zmrzlinu, což byl způsob, jak úřady potvrdily, kterým jí manžel podával omamné látky. „Říkávala jsem mu, jaké mám štěstí, že se o mě tak stará,“ uvedla. „Byla jsem šťastná, že byl po mém boku, zatímco jsem trpěla zdravotními problémy. Nakonec se ukázalo, že za ně mohl on,“ pokračovala Gisèle.

Budu se muset znovu postavit na nohy. Nevím ale, jestli mi k tomu bude stačit celý život

„Jsem naprosto zničená. Snažím se pochopit, jak mi to mohl člověk, který byl v mých očích tak dokonalý, udělat,“ řekla Gisèle. „Jak mě mohl zradit do takové míry? Jak mohl pustit ty cizí lidi do mé ložnice?“ řekla ve výpovědi.

O víkendu francouzská města ovládly pochody na podporu Gisèle a tamní organizace žádají vládu o rozšíření zákona o znásilnění ustanovením o souhlasu. Průběh soudu je vzhledem k počtu obžalovaných zhruba ve své polovině.

Gisèle zdůraznila, že nevypovídala proto, aby ukázala odvahu, ale s touhou změnit něco ve společnosti. „To, co se stalo mně, se už nesmí stát nikomu,“ řekla. Gisele také svému exmanželovi vyslala vzkaz. „Vždy jsem se snažila pozvednout tě výš, ke světlu, ale vybral sis ty nejtemnější hlubiny lidské povahy.“

Francouzka, kterou manžel nechal omámenou znásilňovat jinými muži, vypovídala u soudu

Zahraniční
Související témata:
Gisèle Pelicot

Výběr článků

Načítám