Hlavní obsah

EU zařadila na sankční seznam Marčevského a Medvedčuka na návrh ČR

Praha

Evropská unie se rozhodla na návrh České republiky zařadit na unijní sankční seznam ukrajinské podnikatele Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka i mediální platformu Voice of Europe, uvedlo ministerstvo zahraničních věcí. Označilo to za úspěch české diplomacie.

Foto: Volodymyr Zelenskyj/Facebook

Viktor Medvedčuk

Článek

Proruští ukrajinští podnikatelé Arťom Marčevskij a Viktor Medvedčuk jsou spojeni s platformou Voice of Europe. Oba se jejím prostřednictvím pokoušeli ovlivňovat politiky v několika zemích Evropské unie, zjistila Bezpečnostní informační služba. Do prošetřování případu byl zapojen i Finanční analytický úřad.

Česká vláda zařadila Voice of Europe i oba podnikatele na národní sankční seznam již na konci března.

Zasáhli jsme proruskou síť v Česku. Fiala oznámil rozšíření sankčního seznamu

Domácí

„Veškerá omezení, která již vůči občanům uplatňovala ČR, jsou teď platná pro všech 27 členských států EU. Pro Medvedčuka a Merčevského to znamená zákaz vstupu do všech členských států Unie. Zároveň jsou všem třem subjektům v celé EU zmrazeny veškeré finanční prostředky,“ uvedlo ministerstvo zahraničí na síti X.

O zařazení platformy Voice of Europe na sankční seznam informovala EU už 17. května. Zařazena na něj byla spolu s dalšími třemi médii - agenturou RIA Novosti a listy Izvestija a Rossijskaja Gazeta.

Voice of Europe bude na sankčním seznamu

Domácí

Aktivity Marčevského zasáhly i politika AfD Bystroně, který od něj podle týdeníku Die Zeit převzal 20 000 eur (zhruba 494 tisíc korun). Ten je vyšetřován a musel se stáhnout z předvolební kampaně AfD před evropskými volbami.

Lídr eurokandidátky AfD se stahuje z kampaně a končí ve vedení strany

Volby

Výběr článků

Načítám