Hlavní obsah

Rusové na frontě řeší, kde vzít jeden překladač na 30 severokorejských vojáků

Ruští vojáci dislokovaní v Kurské oblasti řeší, jak co nejlépe integrovat do svých struktur příslušníky armády Severní Koreje, jejichž nasazení do bojů proti ukrajinským silám se očekává už v neděli nebo v pondělí. Jedním z klíčových problémů je přitom jazyková bariéra.

Severokorejci při fasování výbavy v RuskuVideo: Centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost

Článek

Vyplývá to z rádiové komunikace mezi vojáky ruské 810. samostatné brigády námořní pěchoty, jejíž úryvky podle listu Kyjiv Post zachytila a v pátek zveřejnila ukrajinská vojenská rozvědka (HUR).

„Už jsou (Severokorejci) tady a učí se zacházet s překladačem,“ říká jeden z ruských vojáků jinému na opačném konci linky. Ten reaguje slovy: „Brácho, já už jsem taky na překladači.“

„Postupujte vpřed a všechny je (Ukrajince) pozabíjejte. Já mám zraněné a potřebuji vystřídat. Už tady ten nesmysl překládáme,“ stěžuje si dále.

Severokorejští vojáci překračují hranici do Ruska (záběry z 19. října 2024)Video: Reuters

Jeden z účastníků komunikace také řekl, že na každých 30 Severokorejců plánuje velení ruské armády přidělit tři ruské vojáky a jeden překladač. Vyjádřil přitom pochybnosti o proveditelnosti tohoto záměru.

„Jeden překladač pro 30 lidí. Jediné, čemu nerozumím, kde vzít ty tři naše lidi,“ řekl. Jiný ruský voják hovořil o Severokorejcích jako o „Číňanech“. „Zatracení Číňani. Dorazili sem a já nemám tušení, co s nima dělat,“ stěžuje si.

Podle HUR se počet vojáků KLDR v Rusku pohybuje kolem dvanácti tisíc. Je mezi nimi 500 důstojníků a tři generálové, upřesnil šéf rozvědky Kyrylo Budanov.

O očekávaném nasazení Severokorejců do bojů v Kurské oblasti se zmínil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Podle zpravodajských informací už 27. až 28. října nasadí Rusko na bojišti první severokorejské jednotky,“ napsal Zelenskyj na sociální síti po poradě s hlavním velitelem ukrajinských sil, generálem Oleksandrem Syrským.

Zelenskyj v této souvislosti vyzval západní spojence, aby na to „rázně a zásadně“ reagovali. „Je to jasná eskalace konfliktu ze strany Ruska,“ zdůraznil.

Severokorejští vojáci jsou vybaveni municí, lůžkovinami, zimní výstrojí a hygienickými potřebami. V souladu se zavedenými normami Moskva přidělí každému z nich 50 metrů toaletního papíru a 300 gramů mýdla na měsíc, uvedla ukrajinská rozvědka.

Na frontu už dorazili první severokorejští vojáci, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám