Hlavní obsah

Číně se potopila nejnovější jaderná ponorka. Peking to zatajil

Číně se letos na jaře utopila její nejnovější útočná ponorka s jaderným pohonem. S odvoláním na nejmenované americké představitele o tom informuje list The Wall Street Journal (WSJ) a agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímky potopené ponorky ve Wu-chanu

Článek

Ponorka se potopila v květnu nebo začátkem června u mola v loděnici poblíž města Wu-chan, informovaly zdroje. Vyplývá to ze satelitních snímků, na kterých jdou vidět plovoucí jeřáby, které ponorku z říčního dna vyzvedly. Čínské úřady se to snažily ututlat. Mluvčí čínské ambasády ve Washingtonu uvedl, že k incidentu nemá informace, které by mohl poskytnout, napsal WSJ.

Proč se plavidlo potopilo, nicméně není jasné, stejně jako to, zda v tu chvíli disponovalo jaderným palivem. Ponorku se sice podařilo zachránit, ale potrvá přinejmenším měsíce, než ji opraví a bude moci na moře. Pod stavbou plavidla je podepsaná státní společnost China State Shipbuilding Corporation.

„Kromě zřejmých otázek ohledně standardů výcviku a kvality vybavení vyvolává tento incident hlubší otázky o vnitřní odpovědnosti Čínské lidové osvobozenecké armády a dohledu nad čínským obranným průmyslem – který dlouho sužuje korupce,“ uvedl americký činitel.

Že se v loděnici ve Wu-chanu děje něco neobvyklého, nejdřív zaznamenal Thomas Shugart, bývalý důstojník americké ponorky a pomocný starší člen Centra pro novou americkou bezpečnost. Právě on si všiml neobvyklé aktivity plovoucích jeřábů na komerčních satelitních snímcích. „Dokážete si představit, že se v San Diegu potopí americká jaderná ponorka a vláda to ututlá a nikomu o tom neřekne?“ podivoval se Shugart v rozhovoru pro WSJ.

Pro Peking je to ostuda

Potopení ponorky představuje pro Peking, který se snaží rozšířit své vojenské kapacity, potenciální ostudu, píše Reuters. Čína, která disponuje co do počtu lodí největším námořnictvem na světě, se pustila do produkce nové generace jaderných ponorek.

V roce 2022 měla šest ponorek s jaderným pohonem vybavených balistickými střelami, šest útočných ponorek s jaderným pohonem a 48 útočných ponorek s dieselovým pohonem, píše Reuters s odvoláním na zprávu amerického Pentagonu. Čínská flotila podvodních plavidel by se podle něj měla do roku 2035 rozrůst na 80 ponorek.

USA vyšetřují podezřelý nárůst dodávek obohaceného uranu z Číny

Svět

Výběr článků

Načítám