Hlavní obsah

Čína vyhostila manažera Volkswagenu, na dovolené si dal marihuanu

Čína je vůči konzumaci a držení drog nesmlouvavá. Tvrdý postup proti hříšníkům na vlastní kůži poznal Jochen Sengpiehl, vrcholný manažer koncernu Volkswagen, který v Číně pracoval od roku 2022. Pobyl několik dnů v tamějším vězení a jen díky intervenci nejvyššího vedení koncernu a velvyslance byl propuštěn. Okamžitě ovšem musel opustit zemi, píše web televize ntv.

Foto: Profimedia.cz

Jochen Sengpiehl

Článek

Sengpiehl byl v Thajsku na dovolené a zřejmě tam si vychutnal marihuanu, která je v zemi povolená už dva roky. Po návratu do Číny měl smůlu a uvázl na protidrogové kontrole, která odhalila konzumaci marihuany.

Policisté manažera okamžitě zadrželi a několik hodin vyslýchali. Poté ho převezli do cely, kde byl více než deset dnů, napsal web ntv. Teprve po intervenci nejvyššího vedení koncernu Volkswagen a německého velvyslanectví byl Jochen Sengpiehl z vězení propuštěn, ale okamžitě musel Čínu opustit.

Pokud jde o drogy, Čína nemá slitování. Ze zákona vyplývá, že i konzumace drog v zahraničí se trestá, dotyčný může být ve vazbě až 15 dnů. Pro srovnání, marihuana je v Německu legální od letošního dubna a v Thajsku od roku 2022.

VW i Německo potopil jejich oslnivý úspěch, usuzuje americký deník

Evropa

Marketingový specialista Sengpiehl pracoval pro koncern Volkswagen v letech 2006 až 2009, později také pro Hyundai a Mercedes. V roce 2017 se vrátil do Volkswagenu, aby po dieselovém skandálu vylepšil image značky. Koncern ho v roce 2022 vyslal do Číny, píše deník Bild.

Případ se v současné době vyšetřuje interně v rámci firmy, ale pro německou automobilku je to malér, podotýkají analytici. Prodeje VW na čínském automobilovém trhu, největším na světě, roky klesají. Čínští dodavatelé navíc vyvíjejí na Volkswagen stále větší tlak. V roce 2023 například čínská automobilka BYD (Build Your Dreams) vyšoupla VW z pozice lídra na čínském trhu.

Krize Volkswagenu pokračuje. Znovu klesl odbyt, zhoršil se i výhled ratingu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám