Hlavní obsah

Čína buduje v Tádžikistánu tajnou vojenskou základnu

Čína už téměř deset let buduje v Tádžikistánu tajnou vojenskou základnu. V současné době se práce zintenzivnily, což dokládají satelitní snímky, píše deník The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Základna se nachází v jedné z nejodlehlejších oblastí světa, provincii Horský Badachšán. Výstavbu financuje Čína částkou 10 milionů dolarů. Základna vytesaná do hor se tyčí do výšky téměř 4000 metrů, má rozhledny a jsou na ní vojáci z obou zemí, kteří nyní pořádají pravidelná společná vojenská cvičení vysílaná čínskými státními médii.

„Budování základny je důsledek politické situace, kdy moc v Afghánistánu převzal Tálibán, a rostoucích hrozeb podél hranice,“ uvedl tádžický politik Tolibkhon Azimzoda.

Na základně by se měla pravidelně konat vojenská cvičení obou zemí a měla by se stát centrálou boje proti organizovanému zločinu. Její vybavení dodá Čína.

Tchaj-wan hlásí rekordní aktivitu čínských vojenských letadel

Svět

Ani tádžická, ani čínská vláda existenci základny oficiálně nepotvrdily. Deník The Telegraph na základě satelitních snímků zjistil, že se základna neustále rozšiřuje a přibývá přístupových cest.

Obavy z téměř 1300 kilometrů dlouhé hranice Tádžikistánu s Afghánistánem se od návratu Tálibánu k moci v roce 2021 vystupňovaly. Čína proto poskytuje Tádžikistánu munici a technologie jako součást svých širších plánů na „vytvoření předsunuté obranné linie“, řekl Parviz Mollojonov, politolog a úřadující ředitel britské nevládní organizace International Alert.

Čína umožňuje Rusku vést válku na Ukrajině, řekl šéf NATO

Zahraniční

Peking zvyšuje svou přítomnost v tomto koutě světa, protože „chce udržet na uzdě“ ujgurské muslimy v západní oblasti Sin-ťiang, kteří se bouří proti vládě, a navíc Peking může pokračovat ve svých plánech na ekonomickou expanzi do Střední Asie a Evropy, píše deník The Telegraph.

Pro Tádžikistán užší vztahy s Čínou znamenají přijetí stejných „protiteroristických“ opatření, která Peking zavedl proti Ujgurům, což zahrnovalo uzavření více než milionu lidí do „převýchovných“ táborů. Minulý měsíc tádžické úřady zakázaly ženám nosit hidžáb, muži s dlouhými vousy jsou nuceni se holit. Stovky mešit byly uzavřeny, učení imámů musí spadat do státem vydaných směrnic a nezletilým není dovoleno vstupovat do bohoslužebných míst bez povolení. Penalizováni jsou také rodiče, kteří posílají své děti studovat náboženství do zahraničí.

Přestaňte v Asii vytvářet chaos a očerňovat nás, vyzvala Čína NATO

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám