Hlavní obsah

Čím dál vulgárnější a hůř se soustředí. V USA zanalyzovali poslední Trumpovy veřejné výstupy

Výroky amerického exprezidenta se začínají radikálně měnit. Analýzu jeho výstupů na veřejnosti za posledních pár let provedli autoři z deníku The New York Times. Podle ní se Trump stává agresivnějším a vulgárnějším. Ve svých čím dál delších proslovech se méně soustředí a jeho pozornost dovede odvést i moucha, a to doslova.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump na předvolebním shromáždění ve Wisconsinu

Článek

Trump se u svého monologu na mítinku zarazil, když si všiml bzučícího hmyzu. „To je moucha,“ řekl. „To by mě zajímalo, kde se ta moucha vzala. Vidíte? Před dvěma lety bych tady na pódiu neměl ani mouchu. Vše se rychle mění, ale my už to nebudeme nadále přehlížet!“

Někdy mu není dobře rozumět, někdy ani nedokončí myšlenku. Kandidát na post prezidenta Donald Trump si chválí skvělý den v Lousianě, zatímco rally se odehrává v Georgii. Ostře se vyjadřuje vůči Joeu Bidenovi, který z prezidentského klání dávno odstoupil. Obavy zvýšilo také jeho tvrzení o tom, že někteří migranti „požírají kočky a psy“.

Často mimo realitu

„Délka jeho projevů je v současné době kolem 82 minut, zatímco v roce 2016 to bylo 45 minut,“ říká autor analýzy Peter Baker, který zároveň napsal knihu o vládě exprezidenta Trumpa. Společně s kolegou Dylanem Frredmanem, který je expertem na AI technologii, provedli výčet přešlapů, které se dějí častěji, než se o nich mluví. Videa, která nashromáždili se svými kolegy a experty na živá vysílání, dokazují, že Trump je zapomnětlivější, zmatený a často mimo realitu.

Zvrácené monstrum mě chtělo umlčet. Trump se vrátil na místo atentátu

Amerika

Podle analýzy s jistou pravidelností špatně vyslovuje jména a místa - „Charlottestown“ místo „Charlottesville“, „Minnianapolis“ místo „Minneapolis“, webové stránky „Snoops“ místo „Snopes“ a v neposlední řadě „Leon“ Musk místo „Elon“. Dále uvedl, že venezuelské gangy jsou vyzbrojeny MK-47, čímž zřejmě myslel AK-47.

Na jednom z dalších svých mítinků Trump zmínil, že publikum bylo po dobu celé debaty s Kamalou Harrisovou na jeho straně. Debaty se ale žádné publikum neúčastnilo.

Vždycky a nikdy

Tvrzení, která takzvaně „sype z rukávu“, jsou častá a podle analýzy zcela vymyšlená. Jeho oblíbenými slovy jsou „vždycky“ a „nikdy“, což podle odborníků naznačuje vyjadřování politiků v přibývajícím věku.

Podle analýzy Trumpovy mítinky provází hněv a nadávky. V současné době používá až o 32 procent více negativních slov než pozitivních. V roce 2016 to bylo 21 procent. Nadávky používá o 69 % častěji než v době, kdy poprvé kandidoval.

„Ztratil schopnost dát dohromady smysluplné věty. Kdysi byl výborný komunikátor,“ řekl Anthony Scaramucci, bývalý Trumpův spolupracovník. V těchto volbách podpořil kandidátku Kamalu Harrisovou. „Trumpova kampaň teď nabízí bufet slovních salátů ve slevě,“ dodal.

Vyšetřovatelé chtějí soudně omezit Trumpovy útočné výroky v kauze kolem prezidentských voleb

Amerika

Trump nedávno tvrdil, že byl v Michiganu vyhlášen „mužem roku“, ačkoli žádná taková cena neexistuje, uvádí studie.

„Občas jsem skutečně pochybovala o tom, jestli je duševně způsobilý k této práci,“ hodnotí Trumpovo vyjadřování jeho tisková mluvčí z dob před útokem na Kapitol v lednu 2021. Podle ní ztratil svou rychlost. „Jeho poslední projevy se zdají zmatenější. Když kandidoval proti Bidenovi, ještě to nebylo tak jasně vidět,“ uvedla.

Trumpovo vyjadřování není tak ostře sledováno především z toho důvodu, že je plný energie. Současný prezident Joe Biden oproti němu působí naopak mnohem víc křehce. Přesto spisy o Trumpově zdravotním stavu odmítá jeho administrativa zveřejnit. Současný ředitel Trumpovy kampaně Steven Cheung označil Trumpa za „nejsilnějšího a nejchytřejšího kandidáta“ a tvrzení o tom, že by Trump s věkem slábl, odmítá.

Sám Trump proti tvrzením, že je „zmatený“, protestuje. Je přesvědčený, že se jeho odpůrci chytají každého slova. Svůj styl mluvy nazývá „proplétání“ a tvrdí, že jde o „záměrnou a geniální“ komunikační strategii.

Do českých kin míří film o vzestupu mladého Donalda Trumpa

Film

Výběr článků

Načítám