Hlavní obsah

Chorvatsko se vrací k povinné vojenské službě

Chorvatsko od 1. ledna 2025 opět zavádí povinnou vojenskou službu, která potrvá dva měsíce. Důvodem je zhoršená mezinárodní situace, především ruská agrese proti Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí podle serveru Danas.hr potvrdil chorvatský ministr obrany Ivan Anušič s tím, že poprvé oznámil i termín tohoto opatření, které vláda ohlašovala už na začátku letošního roku.

„Bude to trvat dva měsíce, začne to 1. ledna 2025. Pokračujeme ve všem, co jsme sdělili veřejnosti,“ uvedl Anušič s tím, že státní rozpočet s výdaji spojenými s tímto krokem počítá.

Chorvatsko od povinné služby v armádě upustilo v roce 2008, i když branná povinnost jako taková zůstala v platnosti.

Detox od mobilů. Studenti si užívají armádní brigádu

Domácí

„Situace, v níž se nacházíme, nám nedovoluje šetřit, pokud jde o bezpečnost,“ dodal ministr. Vojákům, poddůstojníkům a důstojníkům se podle něj zvýší platy i další příspěvky, na které mají příslušníci armády nárok.

„Vybavujeme a modernizujeme ozbrojené síly. Organizujeme je tak, jak se to od nás očekává a jak jsme se dohodli s našimi spojenci v NATO. Naše ozbrojené síly budou mít mnohem lepší a silnější obraz než dříve,“ zdůraznil Anušič.

Anketa

Jak se díváte na možnost opětovného zavedení povinné vojny v Česku?
Jsem určitě pro
63 %
Jsem spíše pro
5,7 %
Jsem spíše proti
3,7 %
Jsem určitě proti
27,6 %
Celkem hlasovalo 24761 čtenářů.

Podle chorvatských médií se povinná vojenská služba bude vztahovat na muže starší 18 let a má zahrnovat základní pěchotní výcvik.

Chorvatský prezident Zoran Milanovič nedávno řekl, že armádě chybí 2500 poddůstojníků a 1500 až 2000 vojáků, zatímco důstojníků je dostatek. „Je to nemoc a je to demografická nebo strukturální díra, s níž se potýkají všechny západní armády, všichni naši spojenci,“ uvedl Milanovič podle deníku Večernji list s tím, že dnes nikdo není schopen naplnit armádu podle dřívějších plánů.

Diskusi o povinné vojně se nevyhneme, prohlásil Řehka

Domácí

O návratu povinné vojenské služby se opatrně mluví i v Česku. Náčelník generálního štábu Karel Řehka před časem upozorňoval, že se Česko této diskusi nevyhne. Letos v únoru prohlásil, že současný personální model je neudržitelný, armáda není naplněna a stárne.

Povinná vojenská služba v Česku resp. bývalém Československu existovala od dob první republiky (1918-1938) a zrušena byla v roce 2004. Od roku 2005 byla česká armáda transformována na plně profesionální.

Nyní má česká armáda kolem 25 tisíc vojáků a dále 4300 příslušníků Aktivní zálohy. Ti se několik týdnů v roce věnují vojenskému výcviku, zatímco zbylý čas vykonávají své civilní zaměstnání.

Německý ministr obrany koketuje s povinnou vojnou

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám