Hlavní obsah

Cestující před startem letadla v San Francisku vyhodil hořící batoh nouzovým východem

Horké chvilky, které mohly vyústit v katastrofu s mnoha oběťmi, prožili tento měsíc cestující letadla společnosti American Airlines, které startovalo z kalifornského San Francisca do floridského Miami. Když na palubě začal hořet batoh s lithiovou powerbankou, propukla panika a personál nařídil okamžitou evakuaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ta ovšem kvůli tlačenici nebyla snadná. Letušky ve vypjaté situaci naléhaly, aby cestující airbus co nejrychleji opustili a všechny věci nechali na místě.

„Jděte vpřed! Neberte si zavazadla! Všechno tady nechte!,“ volala letuška na pasažéry, zřejmě v domnění, že tím evakuaci 191 lidí urychlí.

Příčinu požáru odhalila rakouská rodina - otec se dvěma syny, kteří už při příchodu na palubu cítili ve vzduchu něco spáleného. „Tati, myslím, že tady něco hoří,“ stačil ještě říci jeden ze synů otci.

Nato z batohu cestujícího, který seděl v řadě za nimi, vyšlehl zpod sedadla plamen. Jak se později ukázalo, vzplála lithiová powerbanka napojená na laptop.

Personál ihned vyrozuměl řídící věž. „Mayday! Mayday! Mayday! V zadní části letadla hoří. Pošlete hasiče,“ volala posádka podle záznamu, z nějž citoval server Local10. „Měli by tam být do dvou minut,“ zněla odpověď dispečerů.

Než hasiči dorazili, drama na palubě pokračovalo. Otec rakouské rodiny pan Olivier požádal letušky o hasící přístroj a hasící deku, ty prý ale nebyly k dispozici.

Do letadla American Airlines připraveného ke startu narazili popeláři

Koktejl

Pak se rozhodl vzít osud do vlastních rukou a nedbat pokynu letušek ohledně zavazadel. Doutnající batoh zvedl, přehodil jej mladšímu, 20letému synovi Janovi, který se mezitím pokoušel otevřít nouzový východ, aby zavazadlo vyhodil ven.

„Letuška mi v tom ale bránila,“ vypověděl později mladý Rakušan. To už paluba byla plná dýmu. „Těžko se nám dýchalo,“ vylíčil dění Jan, kterému se nakonec podařilo nouzový východ otevřít.

Otec pak batoh vyhodil na letištní plochu. „Prostě jsem reagoval v krizové situaci. Jediné plus bylo, že se to nestalo ve vzduchu,“ uvedl pan Olivier.

Když dorazili hasiči, bylo nebezpečí už zažehnáno. Nebezpečný batoh byl venku, zásahová jednotka jej ale pro jistotu ještě umístila do nádoby s vodou.

„Rychlé myšlení zachraňuje životy“

Při incidentu se tři lidé zranili. Jan utrpěl popáleniny, je ale v pořádku. Další dva cestující se zranili ve zmatku při evakuaci, která se odehrála částečně i s pomocí nouzové skluzavky.

Duchapřítomným Rakušanům poté přišel pilot osobně poděkovat. „Rychlé myšlení zachraňuje životy,“ řekl jim podle serveru Nau.ch v narážce na to, že letadlo mělo plné nádrže a že rozšíření požáru mohlo mít tragické následky.

Vedení společnosti American Airlines ale připsalo zásluhu za odstranění nebezpečného zavazadla svým zaměstnancům.

„Při nástupu na palubu letu American Airlines 2045 s linkou ze San Francisca do Miami byl z batohu jednoho cestujícího hlášen kouř. Členové naší posádky zavazadlo rychle odstranili a všichni zákazníci opustili letadlo. Děkujeme členům naší posádky za jejich profesionalitu a omlouváme se našim zákazníkům za nepříjemnosti,“ stojí v prohlášení podle serveru Local10.

Pasažérka šla před startem letadla na WC. Omylem otevřela nouzové dveře a spustila skluzavku

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám