Hlavní obsah

Čecha v Alpách nahánělo 18 záchranářů. Šel sněhem v teniskách, bál se lanovky

Kvůli strachu z výšek se 53letý Čech rozhodl, že se z hory Krippenstein v rakouských Alpách, vysoké 2018 metrů, nebude do údolí vracet lanovkou, kterou na vrchol vyjel, ale že sestoupí pěšky. Přitom ztratil orientaci a muselo po něm pátrat 18 záchranářů.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídka 5fingers (Pět prstů) v rakouských Alpách

Článek

Drama se podle listu Oberösterreichische Nachrichten odehrálo v úterý odpoledne a večer. Muž vyrazil na výlet se svou 40letou manželkou. Jejich cílem byla známá vyhlídková platforma 5fingers (Pět prstů).

Při cestě lanovkou nahoru muž pociťoval strach z výšek, a přestože měl na sobě jen tenisky a volnočasové oblečení s bundou, rozhodl se pro sestup pěšky. „U lanovky se ptal ostatních výletníků na možnou trasu dolů a nechal si ji vysvětlit,“ uvedla v tiskové zprávě policie.

Ve čtyři odpoledne se rozloučil s manželkou, která využila opět lanovku. Asi po hodině chůze jí poslal na mobil fotografii jedné vyhlídky. K tomu napsal, že postupuje jen pomalu a že cesta je místy pokryta až dvoumetrovou vrstvou sněhu.

Po dalších dvou a půl hodinách se ozval znova s tím, že neví, kde je, a že baterie jeho mobilu se brzy vybije. Od té chvíle se s ním manželka už nedokázala spojit, ale počkala ještě do 19.40 hodin, kdy v obavách zavolala na evropskou linku tísňového volání.

Tma, mlha a déšť

Případ převzala horská služba v hornorakouském Obertraunu, která zalarmovala 18 záchranářů. Jejich pátrání ztěžovala tma, mlha, déšť a místy i zasněžené cesty.

Ve snaze zvýšit pravděpodobnost brzkého nalezení Čecha občas zakřičeli. To nakonec vedlo k úspěchu, když jej kolem 22. hodiny našli nezraněného v těžce schůdném terénu v oblasti hory Loskoppen (1956 metrů).

Záchranáři doprovodili muže na značenou cestu a poté do údolí. Zda český turista bude muset uhradit náklady na pátrací akci, z dostupných zpráv nevyplývá.

Dva Češi zabloudili pod Grossglocknerem. Našli je s omrzlinami

Evropa

Výběr článků

Načítám