Hlavní obsah

Bush v poselství obhajoval útok na Irák

WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush ve středu před Kongresem přednesl tradiční poselství o stavu unie. Poslední, pokud neuspěje v listopadu v letošních volbách. V projevu se tak kromě obhajoby války v Iráku Bush věnoval i předvolebním tématům.

Foto: MPP

Z AKCE JEHLA

Článek

Poselství o stavu unie je každoroční politickou událostí, ve které prezidenti USA sdělují národu své postoje a představy pro zbytek roku. Poukázal na sílící domácí ekonomiku a nastínil řadu programů, které mají pomoci v oblasti energetiky, financí, školství, zdravotnictví, sportu a také vězeňství.

Terorismus a Irák

Bush zdůraznil, že stav unie je "silný" a svět je mnohem bezpečnější než před rokem; ale po čase, který uplynul od teroristických útoků z 11.září 2001, nelze podléhat "falešnému" uspokojení, že terorismus je poražen. Bránil proto nedávný zákon, tzv. Patriot Act, který propůjčuje exekutivě některé pravomoci při potírání terorismu, a vybídl k prodloužení těch jeho částí, jejichž platnost příští rok vyprší.

Bush uvedl, že terorismus stále hrozí a některé státy stále poskytují útočiště teroristům a usilují o zbraně hromadného ničení. "Odmítáme žít ve stínu tohoto nebezpečí," zdůraznil Bush, aniž jmenoval konkrétní státy, ale připomněl, že útok na Irák zapůsobil na Libyi, která se dobrovolně výroby zakázaných zbraní vzdává.

Nezapoměl ani zmínit země, které postup Spojených států v Iráku kritizovaly. "Někteří kritici říkali, že naší povinností v Iráku musí být snaha o posílení mezinárodní spolupráce," řekl Bush. "Tuto dílčí kritiku je těžké vysvětlit naším partnerům," uvedl ve zmínce o více než 30 zemích, které se na obnově Iráku podílejí. "Amerika nikdy nebude žádat svolení k obraně bezpečnosti svých občanů," dodal rezolutně Bush.

Ekonomika a steroidy

Velkou část projevu věnoval ekonomickému stavu unie. Vybídl ke schválení nové energetické politiky a slíbil, že při rozpočtové disciplíně do pěti let sníží schodek státního rozpočtu na polovinu. Schodek odborníci, který podle odhadů letos dosáhne až 500 miliard dolarů, považují za hlavní nebezpečí a za příčinu oslabení dolaru, které ovšem zlevňuje americké zboží v zahraničí.

Americký prezident ve svém projevu zmínil i rostoucí počet případů, kdy profesionální atleti používají k dosažení výkonů nepovolených látek.

"Používaní podpůrných látek jako jsou například steroidy v basebalu, fotbalu a dalších sportech je nebezpečné a dává to špatný signál," uvedl Bush. Vyzval proto majitele sportovních klubů, trenéry a hráče, aby mladým lidem poskytli správný vzor a aby se steroidů a podobných látek definitivně zabavili.

Předvolební cesta začíná

Hned po projevu Bush vyrazí na dvoudenní cestu po Spojených státech. Návštěvy více míst mu umožní nejen, aby se představil jako prezident-kandidát, ale také sbírat peníze na volební kampaň. Od příznivců podle komentátorů již získal 130 miliónů dolarů a do září, tj. do sjezdu strany v New Yorku, může shromáždit až 200 miliónů.

Úryvky z Bushova poselství k unii

O terorismu:

"Díky vůli a odhodlanosti Ameriky se svět mění k lepšímu."

"Teroristé dále organizují spiknutí proti Americe a civilizovanému světu. Díky naší vůli a naší odvaze bude toto nebezpečí poraženo."

"Amerika nebude nikdy žádat povolení k obraně bezpečnosti svých občanů."

"Aby diplomacie byla účinná, musejí být slova věrohodná a nikdo nesmí pochybovat o slovech Ameriky."

O Iráku a Afghánistánu:

"Dokončíme historický úkol demokratizace Iráku a Afghánistánu, aby tyto dvě země mohly osvítit cestu pro následování."

"Cíl vybudovat nový Irák je těžký a správný. A Amerika byla vždy připravena dělat vše potřebné pro to, co je správné."

"Amerika sleduje na Blízkém východě strategii svobody. Budeme vzdorovat nepřátelům reforem, útočit na spojence terorismu."

O sňatcích homosexuálů:

"Pokud tribunály budou chtít dále vnucovat lidu svou svévolnou vůli,  zůstane jedinou možností ústavní proces. Náš národ musí bránit svatou podobu manželství."

Bush je jediným kandidátem republikánů pro letošní prezidentské volby.

Výběr článků

Načítám