Hlavní obsah

Británie má první ženskou ministryni financí

Nový britský premiér Keir Starmer v pátek začal se jmenováním kabinetu. Dlouholetá členka Labouristické strany a bývalá několikanásobná stínová ministryně Rachel Reevesová se stala ministryní financí a první ženou, která tento post zastává od momentu jeho vzniku, tedy roku 1221, uvádí stanice Sky News. Vicepremiérkou a ministryní pro sociální záležitosti se stala Angela Raynerová.

Foto: Profimedia.cz

Rachel Reevesová

Článek

Novým ministrem zahraničí Británie je podle agentury Reuters 51letý David Lammy, který tutéž roli zastával jako stínový ministr v opozici a který má více než 20 let zkušeností z vysoké politiky; začínal jako člen Londýnského shromáždění v roce 2000 a o několik měsíců později se dostal do Dolní sněmovny, kde měl funkce mimo jiné ve výboru zabývajícím se legislativou EU nebo ve výboru spravujícím umělecké sbírky parlamentu, ve vládě Tonyho Blaira pracoval také na ministerstvu kultury.

Ministrem obrany v době, kdy má britská armáda po 14 letech vlády konzervativců o desítky procent méně členů a vedení čeká na její modernizaci, se stal 64letý John Healey, bývalý stínový ministr obrany nebo zdravotnictví.

Healey letos na jaře řekl deníku The Guardian, že „pokud půjdou labouristé do vlády, musí mít na paměti, aby zůstali političtí“. Způsob fungování vlády podle něj může „otupit“ vůli pro změnu.

„Až příliš často lidé (na úřadu vlády) jednoduše přečtou agendu svého oddělení, radši než aby přemýšleli jako vládní ministři s citem pro věc, které se snažíme dosáhnout,“ řekl na jaře Healey.

Vnitro podle Reuters dostala na starosti 55letá Yvette Cooperová, členka labouristů od roku 1997, která má stejně jako Lammy a Healey desítky let zkušeností z vysoké politiky. V roce 2015 se ucházela také o post předsedkyně Labouristické strany, se 17 procenty však skončila třetí v hlasování, které tehdy ovládl Jeremy Corbyn s téměř 60 procenty.

To šlo rychle: Britové mají nového premiéra. Starmer už byl u krále Karla III.

Volby
Související témata:

Výběr článků

Načítám