Hlavní obsah

„Bojí se mi to říct.“ Zelenskyj o vstupu do NATO výměnou za území

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že západní představitelé, kteří diskutovali o tom, že by Ukrajina měla učinit územní ústupky výměnou za členství v NATO, s ním o tom nemluvili, protože se mu to bojí říct. Zelenskyj to řekl v rozhovoru pro britský deník The Financial Times (FT).

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Nikdy nám o tom neřekli. Bojí se mi to říct,“ uvedl Zelenskyj v rozhovoru. Podle údajné dohody, o které hovoří pod podmínkou anonymity někteří západní představitelé, by mohl Kyjev „vyměnit“ s Ruskem okupovaná území za členství v NATO. Činitele v rozhovoru vyzval, aby mluvili přímo s jeho vládou a nediskutovali místo toho možnosti dohody s třetí stranou.

Zelenskyj dále vyzval tyto představitele, aby Ukrajincům tuto dohodu „dali otevřeně na stůl“. „Ne prostřednictvím nějaké třetí strany. Mluvte přímo s námi,“ dodal prezident.

O tom, že by Ukrajina mohla vyměnit část území za členství v NATO, údajně hovoří i ukrajinský šéf diplomacie Andrij Sybiha. Podle dřívějšího článku britského deníku totiž Sybiha již za zavřenými dveřmi se západními spojenci otevřeně mluví o možných „kompromisních řešeních“.

Ukrajina odmítla kompromisy s Ruskem výměnou za mír. Za zavřenými dveřmi podle FT hovořila jinak

Válka na Ukrajině

„Stále otevřeněji hovoříme o tom, jak to (ruská agresivní válka) skončí a čeho by se Ukrajina musela vzdát, aby dosáhla trvalé mírové dohody,“ sdělil FT evropský diplomat, který si přál zůstat v anonymitě. „To je velká změna proti situaci ještě před šesti měsíci, kdy takové rozhovory byly tabu,“ dodal.

Sybiha to následně popřel a uvedl, že jakýkoli územní kompromis by znamenal pouze oddálení další války mezi oběma zeměmi. Dodal, že je třeba usilovat o „plnou odpovědnost Ruska a obnovení územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny včetně Krymského poloostrova“ a nehledat územní kompromisy.

NATO jako záruka přežití

Ukrajinský prezident v rozhovoru dále řekl, že nejdůležitějším krokem k přežití ruské invaze je členství Ukrajiny v NATO. Zároveň ale uvedl, že západní představitelé mají připravenou dohodu, kterou s ním stále nezkonzultovali.

„Bez pozvání k členství nemůžeme být dostatečně silní. Posílí to naše diplomatické cesty k ukončení války,“ řekl ukrajinský prezident. O důležitosti připojení Ukrajiny k Severoatlantické alianci mluvil už ve svém proslovu na čtvrtečním shromáždění Evropské rady v Bruselu.

Ukrajina bude členem NATO, není o tom pochyb, vzkázal šéf aliance Putinovi

Evropa

Členové NATO už v minulosti vyjádřili podporu členství Ukrajiny v alianci, panují ale obavy, že je na to brzy a konflikt by to eskalovalo. Zelenskyj debatu o členství přirovnal k předchozím diskuzím o poskytnutí obranných systémů Ukrajině, kdy západní země dodávky nejdříve odmítaly a pak změnily názor. „Musíme to udělat. Je to jediný způsob, jak to zvládnout,“ řekl.

Ukrajinský prezident tak vyvíjí čím dál větší tlak na západní spojence. Válka podle něj neskončí, dokud Putin nepocítí dostatečný tlak. „NATO představuje právě tu sílu, která může tento tlak zajistit,“ řekl v rozhovoru.

Členství v NATO je prvním a nejdůležitějším z pěti bodů Zelenského Vítězného plánu. Plán mimo jiné obsahuje i tři tajné přílohy.

Zelenskyj Ukrajincům představil svůj plán vítězství. Má pět bodů a tři tajné přílohy

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám