Hlavní obsah

Boj o Bílý dům: Harrisová začala ztrácet na popularitě

Podle nových průzkumů veřejného mínění ještě zdaleka není jasné, kdo usedne v Oválné pracovně. Demokratická kandidátka Kamala Harrisová po počátečních úspěších v kampani začala ztrácet na popularitě a nová data naznačují, že její náskok nad Donaldem Trumpem se nejen rapidně snížil, ale prakticky vymizel.

Foto: Profimedia.cz

Kamala Harrisová

Článek

Kamala Harrisová si už od konce července udržovala náskok nad exprezidentem Donaldem Trumpem o čtyři procentní body. Nejnovější data z analýz prezidentských kampaní obou kandidátů ale naznačují, že v září se čísla začala stabilizovat, a to i přesto, že se v tomto měsíci konala jediná debata obou kandidátů, na kterou upíral zrak celý svět.

Údaje z nejnovějšího průzkumu NBC News odhalily, že oba kandidáti mají před nadcházejícími volbami shodných 48 procent. Pro Harrisovou to znamená velký obrat, v minulém měsíci totiž měla ještě náskok pěti procentních bodů.

Největší ztráty má podle průzkumu Harrisová mezi černošskými voliči. Nízká čísla se ukazují u mužů, kteří by si Harrisovou přáli za prezidentku. Tyto skupiny oslovil během volebního shromáždění v Pittsburghu podporovatel Harissové Barack Obama.

„Zčásti si myslím – a mluvím přímo k mužům –, že se prostě necítíte na to, aby se prezidentkou stala žena, a vymýšlíte si jiné alternativy a jiné důvody.“ řekl.

Obama burcoval k podpoře Harrisové, cílil na černošské voliče

Volby USA

V průzkumu ABC News mezi voliči Harrisová ještě stále vede, a to v poměru 50 procent ku Trumpovým 48 procentům. Stejný průzkum minulý měsíc ukazoval preference v poměru 52 ku 46 procentům. Stejně tak to vypadá s výsledky u agentury IPSOS.

Ještě lépe si Harrisová vede v průzkumu CBS News a britské analytické společnosti YouGov, a to v poměru 51 % ku 48 %.

Souhrn nejnovějších dat, která vydalo široké spektrum agentur, stále ukazuje náskok Kamaly Harrisové o 1,4 procentního bodu, zároveň ale velkou ztrátu, píše BBC News. V den, kdy prezident Joe Biden odstoupil z klání, zaostával za Trumpem v průměru o téměř pět procentních bodů v sedmi státech.

V USA je 50 států, ale protože většina z nich volí téměř vždy stejnou stranu, ve skutečnosti je jen několik států, kde mají šanci na vítězství oba kandidáti. Těmto státům se říká swing states a kandidáti tam upírají svou největší snahu o potenciální voliče. V tuto chvíli jsou průzkumy v sedmi z těchto států velmi těsné a podle průměrů nemá žádný z kandidátů rozhodující náskok.

Do volebních místností Američané zamíří už pátého listopadu.

Kamala Harrisová se těší výbornému zdraví, potvrdila lékařská zpráva. Trump mlčí

Amerika

Výběr článků

Načítám