Hlavní obsah

Jste hanební zbabělci. Egyptský moderátor se tvrdě pustil do Hamásu

Egyptský moderátor a novinář Ibrahim Eissa tvrdě zkritizoval jednoho z čelných představitelů teroristického hnutí Hamás Músu abú Marzúka, který v rozhovoru pro prokremelskou televizi RT uvedl, že za bezpečnost civilistů v Gaze neodpovídá Hamás, ale OSN. Eissa v reakci na to prohlásil, že je to vůbec to „nejhanebnější možné prohlášení“ a že by Hamás měl odstoupit z vlády a zůstat ve svých tunelech.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Shromáždění na podporu Hamásu a jeho lídra Ismáíla Haníji, Gaza, 2019

Článek

„Nejdůležitějším úkolem každé vlády je chránit životy svých lidí a bránit své hranice. (…) A vy říkáte, že jste hnutí odporu a ochrana lidí není vaše věc,“ prohlásil během monologu Eissa. „Tak to by stačilo. Odstupte z vlády. Zůstaňte v tunelech, provádějte své útoky, ale nebuďte zodpovědní za lidi,“ dodal.

„Místo toho se prohlašujete za vládu a provedli jste převrat, vyhnali palestinskou vládu a některé její představitele shodili ze střech,“ uvedl Eissa s referencí na rok 2007, kdy teroristické hnutí Hamás vyhnalo představitele největší palestinské politické strany Fatah z Pásma Gazy. „To je ostudná vláda,“ řekl.

Eissa se dále tázal, proč je tedy Hamás stále u vlády, když si myslí, že za obyvatele Gazy nese odpovědnost OSN. „Proč jste stále vládou? Proč hazardujete s životy lidí, když víte, že jim nic nezajistíte?“ zeptal se řečnicky Eissa.

„Následky destrukce neseme my.“ Palestinci v Gaze vystupují proti Hamásu

Blízký a Střední východ

„Pravdou je, že obchodujete s jejich životy. (…) Vláda potřebuje zodpovědné lidi, ne hanebné zbabělce,“ zakončil ve svém vystoupení, které na sociální síti X sdílel účet Middle East Media Research Institute (MEMRI), jenž monitoruje a titulkuje arabská média, aby jejich obsah přiblížil i západním divákům.

Sedmapadesátiletý Ibrahim Eissa vystudoval žurnalistiku na Káhirské univerzitě. Je spoluzakladatelem populárního egyptského týdeníku Al-Dustour a v současnosti působí jako šéfredaktor egyptské televize Al Tahrir, kterou založil v roce 2011 společně s egyptským podnikatelem Ibrahimem El Moellamem.

Rozhovor v prokremelské televizi

Eissa v egyptské televizi reagoval na vysokého představitele Hamásu Músu abú Marzúka, který v rozhovoru s prokremelskou stanicí RT prohlásil, že Hamás není odpovědný za civilisty v Gaze.

„Mnozí lidé se ptají, proč jste vyhloubili 500 kilometrů tunelů, ale proč jste nevybudovali i protiraketové kryty, kde se mohou ukrýt civilisté během bombardování,“ zeptal se moderátor RT Marzúka, který minulý týden vedl delegaci Hamásu v Moskvě.

„Tunely jsme postavili, protože nemáme jiný způsob, jak se chránit před nálety. Bojujeme zevnitř tunelů,“ odpověděl Marzúk a dodal, že je „odpovědností OSN se o ně (civilisty) postarat“.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský moderátor a novinář Ibrahim Eissa

Saúdská kritika

Egyptský novinář ale nebyl jediný, kdo se opřel do vysokého představitele Hamásu. Podobně skončil i bývalý lídr tohoto hnutí Chálid Mišál, kterého v rozhovoru pro saúdskou televizi Al-Arábija zpražila moderátorka.

Ta se ho například ptala, zda se omluví za to, co se stalo 7. října při teroristickém útoku izraelským civilistům, ale také na to, proč chce do války zatáhnout i další arabské země, které už mají dost svých problémů.

„Při vší úctě, vaše otázka… Promiňte mi, že to řeknu. Omluva by měla být požadována od Izraele. Hamás nezabíjí civilisty záměrně. Zaměřuje se na vojáky. Tečka,“ odpověděl Mišál.

Moderátorka mu ale okamžitě kontrolovala. „Podle vás jde tedy o legitimní odpor? Vždyť to, co lidé na Západě viděli na svých televizních obrazovkách, byly přečiny Hamásu proti izraelským civilistům. Jste zodpovědný za obraz Hamásu v zahraničí. Hamás je teď srovnáván s ISIS,“ uvedla.

PŘEHLEDNĚ: Válka Izraele s Hamásem z pohledu mezinárodního práva

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám