Hlavní obsah

Zlo utrpělo těžkou ránu, ale válka v Gaze nekončí, prohlásil izraelský premiér

Zabitím Jahjáa Sinvára, šéfa palestinské teroristické organizace Hamás, válka v Pásmu Gazy nekončí, je to ale začátek jejího konce. V nočním projevu k obyvatelům celého blízkovýchodního regionu to řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Foto: Reuters

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu

Článek

„Ten, který po holocaustu provedl nejhorší masakr v historii našeho lidu, masový vrah, který zavraždil tisíce Izraelců, unesl stovky našich lidí, byl odstraněn našimi hrdinnými vojáky. Dnes zlo utrpělo těžkou ránu, ale naše mise ještě není dokončena,“ řekl Netanjahu.

Obyvatelům Gazy vzkázal: „Sinvár zničil vaše životy. Řekl vám, že je lev, ale v praxi se schovával v temném tunelu a byl zlikvidován, když v panice utíkal před našimi vojáky,“ uvedl Netanjahu. Odstranění šéfa teroristického hnutí Hamás je podle izraelského ministerského předsedy „důležitým milníkem v zániku osy zla, kterou Hamás vybudoval“.

Boje podle něj mohou rychle skončit, pokud Hamás odloží zbraně a vydá rukojmí unesená při teroristickém útoku loni v říjnu.

CNN: Izraelský plán na odvetu Íránu je připraven

Blízký a Střední východ

„Obyvatelé Gazy, mám prostou zprávu: Tato válka může zítra skončit. Může skončit, pokud Hamás složí zbraně a vrátí naše rukojmí,“ řekl Netanjahu. Poznamenal, že Hamás v Gaze drží 101 rukojmí, kteří jsou občany 23 zemí. „Izrael je odhodlán učinit vše, co je v jeho moci, aby je dostal všechny domů,“ dodal.

Šéfa teroristické organizace Hamás zabili izraelští vojáci ve středu v jednom z domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy. Stalo se tak náhodou, armáda neměla předem informace o tom, že v místě je šéf Hamásu.

Vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár na archivních záběrechVideo: Reuters

„Nyní je všem v Izraeli i ve světě jasné, proč jsme trvali na tom, abychom válku nezastavili, proč jsme trvali na tom jít do Rafáhu, opevněné pevnosti Hamásu, kde se skrýval Sinvár a mnoho masových vrahů,“ uvedl Netanjahu a pokračoval: „Jak řekl král David: ‚Pronásledovati budu své nepřátele a zničím je. A neobrátím se zpět, dokud nebudou vyhlazeni‘“.

Sinvár podle Izraele naplánoval teroristický útok z loňského 7. října, při kterém zemřelo na 1200 lidí a dalších 250 bylo uneseno.

Potvrzeno. Číslo jedna Hamásu Sinvár je po smrti

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám