Hlavní obsah

Ženy nesmějí mluvit ani zpívat. Tálibán začal v Afghánistánu vymáhat nová pravidla

Mravnostní policie pod velením Tálibánu začala v Afghánistánu vymáhat v srpnu schválené zákony o „ctnostech a neřestech“. Podle nich nesmějí nyní být ženy na veřejnosti slyšet a musí chodit kompletně zahalené. Tálibán při svém nástupu v roce 2021 sliboval, že některá omezení práv žen jsou jen dočasná. Naděje na změnu v dohledné době ale nyní pohasly.

Foto: Profimedia.cz

Zahalená žena na afghánském venkově

Článek

Tálibán schválil v srpnu nové zákony, které prakticky totálně umlčují ženy. Žádný smích, žádný zpěv a žádné mluvení, a to ani doma, pokud by ženu mohl slyšet někdo v okolí. Práva žen v nynějším Afghánistánu byla už před zavedením těchto pravidel silně omezena. Nyní se ale nemohou v podstatě projevovat vůbec, informuje server Washington Post s odkazem na přímá svědectví tamních žen.

Podle svědectví některých žen byla dřív situace výrazně jiná na konzervativním venkově a ve městech. Mravnostní policie nyní zasahuje více, a to právě i ve městech. „Mravnostní policie Tálibánu získala v Kábulu i jinde bezprecedentní moc. Zatímco dříve byla v metropoli vzácným jevem, od konce srpna je všudypřítomná,“ popsala telefonicky z Afghánistánu deníku The Washington Post žena, která si přála zůstat v anonymitě.

Dvacetiletá Meena, která vede tajné vzdělávací kurzy pro náctileté dívky, zase uvedla, že doufala, že Tálibán odstoupí od zákazu vzdělávání pro ženy. „Jakmile ale zveřejnili zákon o ctnostech a neřestech, ztratila jsem veškerou naději,“ uvedla.

Tálibán zakázal MMA. Vadí mu násilí

Svět

Nově přijaté zákony se však netýkají jen žen. Chlapci, kteří jsou definováni jako muži, jimž ještě nenarostly vousy, nesmějí sloužit v armádě. Muži si nesmějí holit vousy či nosit západní oblečení, zákon konkrétně zmiňuje kravaty, píše NPR.

Kontrolu nad Afghánistánem převzal Tálibán od vlády podporované Spojenými státy před třemi roky a od té doby v zemi, slovy lidskoprávních organizací, zavedl „pohlavní apartheid“. Ženám byl odebrán přístup k téměř všem aspektům veřejného života, včetně justičního systému.

Ženy také nesmějí chodit na střední školu, jsou jim zakázána téměř všechna placená zaměstnání a nesmějí chodit ani do veřejných parků, posiloven nebo salonů krásy. Na začátku letošního roku také Tálibán znovu obnovil veřejné bičování a kamenování nevěrnic.

Vedení Tálibánu nicméně trvá na tom, že životy žen se za dobu jeho tříleté vlády zlepšily, argumentuje tím, že omezení práv žen slouží k jejich ochraně. Mluvčí ministra spravedlnosti uvedl v RTA, Tálibánem ovládané televizi, že nová pravidla kladou důraz na „respektování lidské důstojnosti jednotlivců“, a úředníkům vymáhajícím právo ukládá, aby tak činili „mírně“.

Tálibán přitvrdil. Mimo domov nesmí zaznít ženský hlas

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám