Hlavní obsah

Izraelské vojenské letectvo zakázalo svým příslušníkům cestovat do zahraničí

Aktualizováno

Velitel izraelského letectva generálmajor Tomer Bar zakázal svým podřízeným cestovat do zahraničí, napsal deník The Times of Jerusalem. Izrael očekává v příštích dnech úder z Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Velitel vzdušných sil Tomer Bar (vlevo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Současně armáda nařídila všem vojákům mimo službu, kteří jsou v současné době v Gruzii nebo Ázerbájdžánu, aby se okamžitě vrátili do Izraele, píše web deníku The Times of Jerusalem.

Zákaz se vztahuje na důstojníky a poddůstojníky, nikoli na brance, dodává list. Izraelská armáda tvrdí, že tento krok následuje po novém zhodnocení situace. V pokynech pro civilisty žádné změny zatím nenastaly.

Izrael očekává, že úder z Íránu by mohl přijít tento týden. Podle stanice Kan se izraelští představitelé domnívají, že útok by mohl být větší než ten z dubna. Vedle Íránu by se do něj mohlo zapojit i jím podporované hnutí Hizballáh se základnou v Libanonu.

Írán může brzy zaútočit přímo na Izrael, tvrdí izraelská tajná služba

Blízký a Střední východ

Írán tvrdí, že musí potrestat Izrael za útok, který v Teheránu zabil šéfa politického křídla teroristické organizace Hamás Ismáíla Haníju. Izrael se k útoku nepřihlásil, ale je mu všeobecně připisován.

Hizballáh podle libanonského deníku Al Joumhouria v posledních hodinách evakuuje své ústředí a kanceláře v Bejrútu a v jižní čtvrti Al-Dahieh, píše web deníku Haaretz.

Německá letecká společnost Lufthansa a švýcarská Swiss International Airlines oznámily, že prodlouží do 21. srpna pozastavení letů do několika destinací na Blízkém východě, včetně izraelského Tel Avivu, libanonského Bejrútu, jordánského Ammánu a iráckého Irbílu. Letecké společnosti navíc uvedly, že jejich lety se budou vyhýbat vzdušnému prostoru nad Íránem, Irákem a Izraelem.

Bojové letouny, válečné lodě i jaderná raketová ponorka. USA spěchají na Blízký východ

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám