Hlavní obsah

Z USA unikly přísně tajné dokumenty. Írán se dostal k plánům Izraele na odvetný úder

Spojené státy v současnosti vyšetřují únik dvou přísně tajných zpravodajských dokumentů, které ukazují plány Izraele na odvetný úder na Írán. S odkazem na tři osoby obeznámené se situací o tom informuje mimo jiné americká televize CNN.

Íránské střely mířící na Izrael nad JordánskemVideo: Reuters

Článek

Dokumenty, které měly vzniknout 15. a 16. října, začaly v pátek kolovat po internetu poté, co je na telegramu zveřejnil účet Middle East Spectator. Je na nich patrné označení „přísně tajné“ s tím, že do nich mají mít možnost nahlédnout pouze představitelé Spojených států a jejich čtyři spojenci: Austrálie, Kanada, Nový Zéland a Spojené království.

Jeden zdroj pro americkou televizi uvedl, že únik dokumentů je „velmi znepokojující“. Popisuje totiž přípravy Izraele na odvetný úder proti Íránu, který 1. října podnikl masivní úder na židovský stát.

Údajný únik dvou přísně tajných dokumentů

Jeden z dokumentů, který měla dát dohromady americká Národní geoprostorová zpravodajská agentura (NGA), obsahuje plány o přesunech izraelské munice. Další dokument zpracovaný americkou CIA zase popisuje cvičení izraelského letectva zahrnující střely vzduch-země, o nichž se podle CNN rovněž předpokládá, že jsou přípravou na úder proti Íránu.

Írán podnikl masivní raketový útok na Izrael

Blízký a Střední východ

Americký představitel pod podmínkou anonymity uvedl, že USA teď vyšetřují, kdo měl k údajným dokumentům Pentagonu přístup. Každý takový únik také automaticky vyvolá vyšetřování FBI spolu s Pentagonem a americkými zpravodajskými službami. Pentagon i FBI se k úniku odmítly vyjádřit.

„Pokud je pravda, že unikly izraelské taktické plány na odpověď na útok Íránu z 1. října, pak je to vážné pochybení,“ uvedl Mick Mulroy, důstojník CIA ve výslužbě. „Budoucí koordinace mezi USA a Izraelem by rovněž mohla být narušena. Důvěra je klíčovou složkou vzájemných vztahů,“ dodal.

Jiný americký představitel nicméně uvedl, že únik těchto dvou dokumentů je sice špatný, ale ne příšerný. „Obavy by vzbuzovalo, kdyby jich uniklo víc,“ sdělil.

V současné době není jasné, jak k úniku dokumentů došlo, a nelze ani vyloučit, že uniklé dokumenty mohou cíleně sloužit ke zmatení Teheránu.

Izrael v současné době plánuje odvetný útok na Írán, který 1. října vyslal na židovský stát asi 180 balistických raket, většinu z nich sestřelila izraelská armáda. Vlivem útoku zemřel Palestinec na Západním břehu Jordánu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že Írán za útok zaplatí.

Al-Káida naléhá na Hamás, aby okamžitě propustil izraelské rukojmí

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám