Hlavní obsah

Vůdce Hamásu rozkázal návrat k sebevražedným atentátům

Šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár nařídil obnovit sebevražedné útoky proti Izraeli. Podle deníku Wall Street Journal, který odkazuje na zdroje z tajných služeb z arabských zemí, Sinvár vydal rozkaz v srpnu, krátce poté, co se po smrti Ismáíla Haníji ujal funkce.

Foto: Profimedia.cz

Jahjá Sinvár na archivním snímku z roku 2018

Článek

Rozkaz dostal nový šéf Hamásu na Západním břehu Jordánu Zahíri Džabarín. Mezi jeho podřízenými, nižšími veliteli, podle The Wall Street Journal to vyvolalo rozpaky, protože Hamás se od masového využívání sebevražedných atentátů „odklonil“ už na začátku 21. století.

Nikdo se ale Sinvárovi otevřeně nevzepřel, konstatoval deník s odkazem na zpravodajce tajných služeb arabských zemí.

Sinvár se stal nejvyšším šéfem Hamásu v srpnu, poté co při úderu připisovaném Izraeli přišel o život tehdejší šéf politického vedení hnutí Ismáíl Haníja.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Hamásu nesou rakev zabitého vůdce hnutí Ismáíla Haníji

Patří mezi zástupce nejtvrdšího křídla Hamásu. Ukrývá se údajně v Pásmu Gazy, kde se ho snaží zlikvidovat izraelská armáda, a několikrát už se spekulovalo, že se jí to povedlo, přesto je podle The Wall Street Journal stále schopen komunikovat s ostatními veliteli.

Mučednická smrt hodná obdivu?

Hamás a některé další palestinské teroristické organizace využívaly sebevražedné atentáty jako způsob boje proti Izraeli zejména v období druhé palestinské intifády (2000 až 2005). Část vedení hnutí se ale obávala, že sebevražedné atentáty mohou poškodit legitimitu Hamásu v očích arabských států. „Metoda“ je sporná i s ohledem na islám, který sebevraždu zakazuje. Zastánci takových útoků nicméně tvrdí, že jde o mučednickou smrt „hodnou obdivu“.

USA vznesly obvinění proti Sinvárovi a dalším předním členům Hamásu

Amerika

Hamás přesto sebevražedné útoky přestal po druhé intifádě masově využívat. Nyní se k nim ale na Sinárův rozkaz vrací: na začátku října se přihlásil ke dvěma útokům. První se stal u Tel Avivu, kde dva útočníci zabili sedm lidí, druhý v Beerševě, kde zemřela příslušnice izraelské armády. Ještě předtím, na konci srpna, se v Tel Avivu odpálil Palestinec, který ve videu na rozloučenou citoval heslo ozbrojeného křídla Hamásu, zabil však jen sebe.

Jeden z nejhorších sebevražedných atentátů provedený během druhé intifády se stal v izraelské Netanji, kde 27. března 2002 teroristé z Hamásu v Park Hotelu zavraždili 30 izraelských civilistů a jednu Švédku. Dalších 140 Izraelců bylo zraněno.

Sinvár se odmlčel. Izraelci prošetřují zprávy o jeho smrti

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám