Hlavní obsah

Vlna veder: na Pákistán dýchlo peklo

Zatím nejvyšší teplotu letošního léta zaznamenali meteorologové v pákistánské provincii Sindh, kde v pondělí bylo přes 52 stupňů. Naměřená hodnota se blíží absolutnímu rekordu, který je pro Pákistán 54 stupňů.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Pákistánský chlapec se společně se svými buvoly chladí v zavlažovacím kanálu u Láhauru, kde teploty v těchto dnech překračují 50 stupňů

Článek

V Mohendžodáru v provincii Sindh, kde leží archeologické naleziště s památkami pocházejícími z doby 2500 let před naším letopočtem, vystoupala teplota během posledních 24 hodin na 52,2 stupně, uvedl podle agentury Reuters pákistánský meteorologický úřad.

Město v poslední době zažívá extrémně horká léta, mírné zimy a málo srážek. Běžně jsou tu tržnice, pekárny i čajovny plné zákazníků, nyní je ale vedro vyhnalo.

„Sedím tu celý den, stoly jsou ale prázdné,“ posteskl si Vadžíd Alí, majitel stánku s čajem „Několikrát denně se koupu, což mi trochu uleví. Často jsme také bez elektřiny,“ pokračoval ve výčtu nepohodlí způsobeného vedrem.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Zavlažovací kanály u Láhauru se v 50tistupňových vedrech mění v koupaliště

„Místní si na extrémní teploty už zvykli. Většinou se je snaží přežít doma nebo u vody,“ vysvětlil lékař Muštak Ahmad s tím, že je to vlastně to jediné, co mohou dělat.

„Pákistán je pátou nejzranitelnější zemí vůči dopadům změny klimatu na světě. Kromě veder nás trápí abnormální přívaly srážek a záplavy z nich,“ poznamenala Rubina Churšíd Alamová, poradkyně premiéra pro klima.

Podle meteorologů vlna veder v nejbližších dnech zasáhne i další oblasti provincie Sindh včetně její metropole Karáčí, největšího pákistánského města.

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili 48 stupňů

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám