Hlavní obsah

Útok Kaťušami na americkou základnu v Iráku

Bagdád

Nejméně dvě rakety z raketometu Kaťuša, který od roku 1941 vyráběl Sovětský svaz, byly vypáleny na vojenskou základnu hostící americké jednotky poblíž bagdádského mezinárodního letiště. S odkazem na dva irácké vojenské představitele o tom informuje agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sovětský raketomet Kaťuša na archivním fotu

Článek

K útoku podle iráckých představitelů došlo v úterý brzy ráno. Podle nich obě rakety sestřelila protivzdušná obrana. Agentura Reuters ani zdroje neuvedly, kdo za útokem stál nebo zda jsou na místě nějaké oběti či ranění.

Podobný incident se stal zkraje srpna. I tehdy byly na americkou leteckou základnu Ajn al-Asad na západě Iráku vypáleny dvě střely z raketometu Kaťuša. Útok se tehdy odehrál v době, kdy Izrael zabil v Bejrútu vysoce postaveného činitele libanonského hnutí Hizballáh Fuáda Šukra.

Úterní útok na základnu hostící americké jednotky se stal ve stejné době, kdy Izrael tanky a dělostřelectvem útočí na libanonské příhraniční obce. Podle médií si tím chystá půdu na pozemní operaci, která by mohla proběhnout již v následujících hodinách.

ON-LINE: Izrael v noci zahájil pozemní operaci v Libanonu

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám