Hlavní obsah

Umíral pomalu a bolestivě, popsali Izraelci Nasralláhův konec

Tělo Hasana Nasralláha, vůdce teroristického hnutí Hizballáh, který zahynul v troskách budovy na jižním předměstí Bejrútu, je v neporušeném stavu. Nemá přímá zranění, uvedly libanonské úřady. Televizní kanál Channel 12 uvedl, že se Nasralláh udusil.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Hasan Nasralláh, šéf teroristického hnutí Hizballáh

Článek

Nasralláhovo tělo bylo z místa výbuchu vyzvednuto neporušené v sobotu. Libanonské úřady tvrdí, že smrt byla způsobena tupým traumatem, což by naznačovalo tlakovou vlnu.

Izraelská média ale oznámila, že se Nasralláh ve chvíli dopadu nacházel v bunkru v nevětrané místnosti bez oken, kde zemřel pomalou, bolestivou smrtí v důsledku vdechnutí toxického plynu, píše deník The Telegraph.

Zpráva izraelského kanálu Channel 12 uvádí, že 64letý šéf teroristů umíral v pomalé agónii, protože jedovaté zplodiny naplňovaly jeho úkryt postupně.

Trosky budovy v Bejrútu, ve které byl zabit vůdce Hizballáhu NasralláhVideo: Reuters

Na zničení podzemního komplexu, v němž se Nasralláh skrýval, použila izraelská armáda speciální bomby BLU-109 vyrobené ve Spojených státech. Každá z nich vážila 2000 liber (907 kilogramů). Tyto bomby zvládnou prorazit železobetonové podlahy o tloušťce až 1,8 metru.

Po Nasralláhovi se pátralo od pátku, tělo bylo nakonec vyzvednuto v neděli. Zatím není jasné, kdy se bude konat pohřeb. Libanonská vláda se v sobotu usnesla, že v ten den budou uzavřeny úřady, školy i soukromé podniky. Od pondělí do středy je v zemi vyhlášen státní smutek.

„Krtek“ zradil šéfa teroristů Hizballáhu

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám