Hlavní obsah

Ultraortodoxní židé se v Jeruzalémě střetli s policií kvůli branné povinnosti

Tisíce ultraortodoxních židů, takzvaných charedimů, se v neděli střetly s policií během protestu proti zavedení branné povinnosti pro tuto část izraelské populace. Desetitisíce lidí nejprve protestovaly pokojně, po setmění se ale část davu vydala do centra města a začala se chovat násilně, píše agentura AP.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Protestující ultraortodoxní Židé házeli kamení, zapalovali odpadkové koše a napadali policisty

Článek

Protestující například zaútočili na ministra výstavby a bydlení Jicchaka Goldknopfa. Obklíčili jeho auto a zabránili mu v návratu domů, píše deník The Jerusalem Post. Bývalému ministru zdravotnictví Ja'acovu Litzmanovi, který oblastí také projížděl, házeli kameny na jeho auto.

Policie se snažila demonstranty rozehnat použitím vodního děla. Jeden policista byl zraněn, píše The Jerusalem Post. Pět demonstrantů bylo zadrženo. Dva z nich napadli příslušníky bezpečnostních sil, tři zadržela za házení kamení a dalších předmětů.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Policie protestující ultraortodoxní Židy se snažili rozehnat pomocí vodního děla a zapáchající vody

Izraelský nejvyšší soud tento týden rozhodl, že do armády je třeba povolat i ultraortodoxní židovské muže, pro které od roku 1948 platí výjimka z branné povinnosti. Vojenská služba je v Izraeli povinná pro muže i pro ženy. Povolání charedim se dostalo na stůl po osmi měsících války v Pásmu Gazy, během níž padlo 600 izraelských vojáků a do služby byly povolány desítky tisíc rezervistů.

V době války Izraele proti palestinskému hnutí Hamás, které Západ považuje za teroristickou organizaci, by rozhodnutí povolat charedim mohlo vést ke kolapsu vlády Benjamina Netanjahua, na níž se podílejí i ultraortodoxní politické strany, píše AP.

Foto: Ilan Rosenberg, Reuters

Ultraortodoxní Židy musela zpacifikovat vodní děla

Foto: Ilan Rosenberg, Reuters

Protestující zaplnili ulice jeruzalémské čtvrti Mea Shearim

Další rána pro Netanjahua. Nejvyšší soud přikázal povolávání ultraortodoxních studentů do armády

Svět

Výběr článků

Načítám