Hlavní obsah

Úder na děti na hřišti nepřejdeme mlčky, řekl Netanjahu. Mluví se o tvrdé odvetě

Madždal Šams
Aktualizováno

Počet obětí sobotního raketového úderu na fotbalové hřiště na Izraelem obsazených Golanských výšinách stoupl na dvanáct, tři z asi třiceti zraněných jsou ve vážném stavu, informují izraelská média. Obětem bylo mezi deseti a dvaceti lety. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který kvůli masakru předčasně ukončil svou návštěvu Spojených států, občanům Izraele slíbil, že útok, z kterého viní šíitské hnutí Hizballáh, nepřejdou mlčením.

Raketa z Libanonu zasáhla fotbalové hřiště na Golanských výšináchVideo: stát Izrael

Článek

„Byl jsem šokován, když jsem viděl ty hrozné obrázky po vražedném útoku Hizballáhu na Madždal Šams. Mezi zavražděnými byly malé děti, které hrály fotbal,“ uvedl na síti X s tím, že od chvíle, co byl o úderu informován, podstupuje nepřetržité bezpečnostní konzultace.

„Mohu říci, že Stát Izrael to nepřejde mlčky,“ prohlásil a dodal: „Hizballáh za to zaplatí vysokou cenu, jakou dosud nezaplatil.“

Umíme zaútočit i daleko od Izraele

Náčelník štábu Izraelských ozbrojených sil (IDF) Herzi Halevi podle Times of Israel (ToI) řekl, že po útoku na hřiště armáda zvyšuje svou připravenost na „další fázi bojů na severu“.

Raketa z Libanonu zasáhla dětský fotbalový zápas na Golanských výšinách. Jedenáct mrtvých

Blízký a Střední východ

„Víme přesně, odkud byla raketa vypuštěna. Prozkoumali jsme zbytky rakety na hřišti a víme, že je to raketa Falaq s třiapadesátikilogramovou hlavicí. To je raketa Hizballáhu. A kdokoli odpálí takovou raketu do městské oblasti, chce zabíjet civilisty, chce zabíjet děti,“ uvedl Halevi.

„Umíme zaútočit i velmi daleko od Státu Izrael. Když to bude potřeba, budeme jednat důrazně,“ pohrozil Halevi, který podle mluvčí izraelské armády už vypracoval operační plány. Předloží je na jednání bezpečnostního kabinetu, které by mělo začít v 18 hodin místního času (17 hodin SELČ).

Libanonská média podle ToI informovala o údajně izraelských leteckých úderech v jižním Libanonu kolem nedělních 1:00 SELČ. Není ale jasné, zda jde o odvetu za útok na Madždal Šams na Golanských výšinách. Záběry z údajných zásahů byly zveřejněny na sociálních sítích.

Izraelská armáda o několik hodin později informovala o útocích letectva na „řadu cílů teroristické organizace Hizballáh po celém Libanonu“, v příspěvku na síti X však své údery nedala do souvislosti se sobotním dopadem rakety na fotbalové hřiště.

„Útok Hizballáhu překročil všechny červené linie a tomu bude odpovídat reakce,“ řekl bezprostředně po útoku podle amerického serveru Axios izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac. Po tvrdé odvetě volali i další izraelští politici napříč spektrem.

Server s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedl, že je administrativa prezidenta Joea Bidena velmi znepokojena tím, že by raketový útok z Libanonu mohl vést k úplné válce mezi Izraelem a Hizballáhem. Channel 12 citoval vysokého izraelského představitele, jenž řekl: „Události na severu přinesou dramatický obrat v bojích v této oblasti.“

Hizballáh už vyklízí klíčové objekty

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že USA o incidentu jednají s Izraelem. Bejrút požádal Washington, aby Izrael vyzvaly ke zdrženlivosti. Spojené státy naopak libanonskou vládu požádaly, aby ke zdrženlivosti vyzvala Hizballáh. Ten podle dvou bezpečnostních zdrojů agentury Reuters preventivně vyklidil některé klíčové objekty v jižním a východním Libanonu v přípravě na možné izraelské údery.

Podle izraelských představitelů raketu odpálilo libanonské militantní hnutí Hizballáh. Ale Mohamed Afíf, jeho vysoce postavený člen, agentuře Reuters řekl, že tato skupina není odpovědná za útok na Madždal Šams. Libanonská vláda uvedla, že „odsuzuje všechny útoky proti civilistům“, a vyzvala k „okamžitému zastavení nepřátelských operací na všech frontách“.

„Hizballáh lže a popírá odpovědnost za incident. Naše zprávy jsou jasné, Hizballáh je zodpovědný za vraždy nevinných dětí, teenagerů,“ prohlásil na tiskové konferenci mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

To, že za útokem stojí Hizballáh, potvrdila podle ToI i americká rozvědka. V rozhovoru pro agenturu AP řekl nejmenovaný představitel amerických tajných služeb, že o tom nepochybují, není ale podle něj jasné, zda šlo o skutečný cíl, či selhání.

Válka s Libanonem je blízko. Izrael chystá tvrdou reakci za útok na dětský fotbalový zápas

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám