Hlavní obsah

Světem otřásá střet civilizace s barbarstvím, prohlásil Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu v projevu v americkém Kongresu prohlásil, že se svět ocitá na křižovatce dějin. Na jedné straně podle něj stojí „íránská osa zla“, proti ní Izrael, USA a jejich „arabští přátelé“. Podle premiéra nejde o „střet civilizací“, ale o střet civilizace s barbarstvím. Policie ve Washingtonu týž den použila pepřový sprej proti početnému davu protestujícímu proti Netanjahuovi a válce v Pásmu Gazy.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu během projevu v americkém Kongresu

Článek

Izraelský premiér v projevu zdůraznil, že USA a Izrael musí stát při sobě, a řekl, že smyslem jeho projevu je zákonodárce ujistit, že zvítězí. Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi v projevu, který bojkotovaly desítky především demokratických zákonodárců, Netanjahu poděkoval za trvalou podporu Izraele a americký Kongres, kde hovořil počtvrté, označil za „citadelu demokracie“.

Demonstranty, kteří proti němu protestovali, Netanjahu označil za „užitečné idioty Íránu“ a podotkl, že by se za sebe měli stydět. „Stojí na straně Hamásu. Stojí na straně násilníků a vrahů,“ uvedl.

„Z toho, co víme, Írán financuje protiizraelské protesty, které právě teď probíhají před touto budovou,“ pokračoval premiér a dodal, že někteří protestující drželi v rukou nápisy „Gayové pro Gazu“. „Stejně tak by mohli držet transparenty kuřata pro KFC,“ řekl.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Demonstrace proti izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi před washingtonským Kapitolem (24. července 2024)

„Den poté, co porazíme Hamás, se zrodí nová Gaza,“ uvedl dále Netanjahu s tím, že území by mělo skončit pod civilní správou. „V dohledné době si však musíme podržet bezpečnostní kontrolu, abychom zajistili, že se Gaza už nikdy nestane pro Izrael hrozbou,“ dodal.

Netanjahu oslovil Kongres v situaci, kdy armáda jeho země už řadu měsíců válčí v Pásmu Gazy s tam vládnoucím palestinským teroristickým hnutím Hamás. Ofenzivu Izrael zahájil poté, co ozbrojenci Hamásu a jejich spojenci loni 7. října zaútočili na jižní Izrael, pozabíjeli tam 1200 lidí a asi 250 jich unesli do Pásma Gazy.

11. září a Pearl Harbor zároveň

Zhruba stovka rukojmích byla propuštěna výměnou za palestinské vězně při dosud jediném klidu zbraní loni v listopadu. Při bojích v Pásmu Gazy od té doby podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem zahynulo na 39 000 lidí a statisíce dalších byly nuceny opustit domovy. Měsíce pokračujících bojů a vysoké počty palestinských civilních obětí vyvolaly ve světě vlnu protiizraelských nálad a demonstrací.

V Gaze zemřeli další dva rukojmí, potvrdil Izrael

Blízký a Střední východ

Netanjahu ve vystoupení 7. říjen, kdy se teroristický útok odehrál, označil za den, kdy se „nebe proměnilo v peklo“ a teroristé „znásilňovali ženy, řezali hlavy mužům a pálili miminka zaživa“. Útok také přirovnal k teroristickým útokům z 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu a k útoku japonských sil na Pearl Harbor v prosinci 1941.

V současnosti podle premiéra pokračují „intenzivní snahy“ s cílem dosáhnout propuštění zbývajících rukojmí. V průběhu jeho projevu opakovaně zazníval hlasitý potlesk ze sálu.

Část zákonodárců, zejména demokratů, se však projev v Kongresu rozhodla bojkotovat právě kvůli vysokému počtu civilních obětí na palestinské straně. Přidali se tak k lidem, kteří protestovali proti Netanjahuovi nedaleko budovy Kapitolu.

„Existenční hrozba“. Izraelští poslanci v rezoluci drtivou většinou odmítli palestinský stát

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám