Hlavní obsah

Švédsko a Írán si vyměnily vězně. Odsouzený na doživotí za válečné zločiny se vrací do Teheránu

Írán a Švédsko si v sobotu vyměnily vězně, oznámil švédský premiér Ulf Kristersson. Teherán propustil diplomata Evropské unie a švédského občana Johana Floderuse a také muže jménem Saeed Azizi s dvojím občanstvím. Stockholm výměnou propustil Hamida Núrího, vysoce postaveného íránského úředníka, který byl švédským soudem odsouzen na doživotí za válečné zločiny spáchané v roce 1988 v Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Íránci s portrétem Hamída Núrího odsouzeného ve Švédsku za válečné zločiny. Archivní snímek z roku 2022

Článek

„S potěšením mohu oznámit, že Johan Floderus a Saeed Azizi jsou nyní v letadle domů do Švédska a brzy se setkají se svými rodinami,“ oznámil v sobotu na sociálních sítích švédský premiér Kristersson.

Núrí byl v červnu 2022 ve Švédsku odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na hromadných popravách a mučení tisíců politických vězňů, čehož se měl dopustit v roce 1988 na severu Íránu. Teherán obvinění odmítal.

V Íránu zemřel vězněný muž s americkým občanstvím

Blízký a Střední východ

„Hamíd Núrí, který byl nelegálně vězněn ve Švédsku od roku 2019, je na svobodě a vrátí se (do Íránu) během několika hodin,“ oznámil nyní podle agentury AFP šéf íránské vysoké rady pro lidská práva Kázim Gharíb Abádí.

Na svobodu se dostal na druhé straně bývalý spolupracovník unijní diplomatické služby Johan Floderus, který čelil v Íránu obžalobě ze špionáže pro Izrael, za což mu hrozil až trest smrti.

Propuštěn byl také Azizi, který byl zatčen loni krátce po příletu ze Švédska. Oba byli vězněni v neblaze proslulé teheránské věznici Evín.

Podle Kristerssona Teherán využil dvou zadržených Švédů pro „cynickou vyjednávací hru, jejímž cílem bylo propuštění ze švédského vězení Hamída Núrího“.

Ománská státní agentura uvedla, že právě Omán zprostředkoval jednání mezi Stockholmem a Teheránem.

V íránských věznicích se nachází zhruba desítka západních občanů. Západní země tvrdí, že Teherán tyto lidi zneužívá pro vytváření diplomatického nátlaku.

G7 v prohlášení vyjádřila podporu Ukrajině, kritizuje Čínu a Írán

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám