Hlavní obsah

Panika v Íránu. Šéfa elitních jednotek prý zmáčkli, jestli není špion Izraele, až dostal infarkt

Íránské vedení sice popřelo, že by velitel elitních jednotek íránských revolučních gard Kuds generál Ismáíl Ghání byl mrtev, spekulace o jeho osudu ale neustávají, neboť se stále neobjevil na veřejnosti. Arabské zdroje dokonce uvádějí, že dostal infarkt poté, co byl vystaven výslechům pro podezření, že donášel Izraelcům.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Ismaíl Ghání

Článek

Server Middle East Eye, který je podporován Katarem, uvedl, že Ghání je v domácím vězení. Údajně ho vyšetřují kvůli selhání bezpečnostních opatření. Izrael totiž při náletu věděl, kde se v dobu útoku nachází Hasan Nasralláh, a přesné místo pohybu bylo známo i při útocích na jiné vůdce Hizballáhu.

Iránské revoluční gardy zahájily vyšetřování, jak se mohlo stát, že byli izraelští agenti schopni proniknout do blízkosti vedení Hizballáhu. Jednou z vyšetřovacích variant je, že neopatrní byli sami Íránci.

Deset zdrojů Middle East Eye v Teheránu, Bejrútu a Bagdádu uvedlo, že i Ghání a jeho tým jsou v domácím vězení a musejí odpovídat na řadu otázek.

Írán tvrdí, že je velitel jeho elitních jednotek v pořádku. Na veřejnosti se ale stále neukázal

Blízký a Střední východ

Další arabský zdroj podle listu The Guardian zase spekuluje, že Ghání dostal při vyšetřování infarkt. Obě spekulace ale potvrzují, že v íránském vedení propukla panika a panuje nedůvěra a podezřívavost.

Ghání byl v Bejrútu dva dny po izraelském náletu, při němž byl zabit Nasralláh, aby prozkoumal situaci na místě. Spekulovalo se, že mohl zemřít při jednom z dalších izraelských náletů na jižní čtvrtě Bejrútu, kde žijí šíité. Uvádělo se, že mohl být zabit, když Izraelci při náletu připravili o život možného Nasralláhova nástupce Hášima Safidína. V době útoku však nebyli spolu.

Jiné zdroje ale uvádějí, že generál je zcela oddán režimu a tvrdě pro něj pracuje.

Na sociálních sítích již kolují koláže Gháního v izraelské uniformě s popiskem, že země děkuje hrdinnému agentovi jménem Šmuel Kohen (hebrejská obdoba generálova jména).

Izrael svými přesnými zásahy, kterými v minulých dnech zdecimoval zásadní část velení Hizballáhu, vzbudil v řadách šíitských libanonských teroristů i jejich šéfů v Íránů nejistotu, co všechno židovský stát ví a kam až se dokázal infiltrovat. Detailní informace ale může Izrael dostávat z různých zdrojů na místě, neboť odpor k Hizballáhu je mezi mnohými Libanonci výrazný.

Írán řeší, kam se poděl velitel jeho elitních jednotek

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám