Hlavní obsah

Snímky kulek v hlavách palestinských dětí vyvolávají pochybnosti

List The New York Times zveřejnil 9. října ve své názorové rubrice článek 65 amerických lékařů, zdravotníků a sester o hrůzách války v Pásmu Gazy. Mimo jiné v něm upozorňují na množství dětí zasažených jednou ranou do hlavy, krku nebo hrudi, z čehož viní izraelské vojáky. Důkazy v podobě rentgenových snímků zveřejněných v článku však zpochybnila řada expertů.

Foto: Mimi Syed

Jeden z obrázků majících doložit zásahy Palestinců do hlavy.

Článek

Anketu mezi 65 americkými lékaři, kteří působili v Gaze, doprovodil autor článku Feroze Sidhwa třemi snímky od 44leté lékařky Mimi Syedové z Olympie ve státě Washington. Tyto tři snímky zachycují děti, které měly zemřít se střelou v hlavě. V rámci ankety bylo zmíněno, že o případech zásahů dětí střelbou do hlavy nebo do hrudi se zmínilo 44 lékařů a sester, devět se s nimi nesetkalo a 12 z nich děti neošetřovalo.

„Měla jsem více pediatrických pacientů, většinou mladších dvanácti let, kteří byli střeleni do hlavy nebo levé strany hrudi. Obvykle to byla jedna rána. Byli buď už mrtví, nebo v kritickém stavu, kdy umírali krátce pro přijetí,“ uvedla lékařka ke snímkům. Podrobnosti ke snímkům, tedy kde a kdy byly pořízeny, a za jakých okolností se k ní pacienti dostali, ale neuvedla.

Snímky však vyvolaly v tomto ostře sledovaném konfliktu řadu pochybností mezi odborníky, kteří se k nim vyjadřovali zejména na sociálních sítích.

Foto: Mimi Seyedová

Snímky dětí, které zveřejnila americká lékařka Mimi Seyedová. Není jasné, kdy a jak k úmrtí došlo.

Novinky snímky konzultovaly s lékařem, který sloužil v zahraničních misích a nepřál si být jmenován. „Prostřední snímek by takto klidně mohl vypadat, ty krajní ale působí dojmem, že je někdo upravoval,“ uvedl lékař. „Střela na rentgenu nebývá oproti zbytku tak výrazně jasná a vytažená světlem, nemá ani žádný obal nebo vrstvu, která by mohla na snímku vytvořit tak sytý černý obrys. Vypadalo by to spíše jako u toho prostředního snímku,“ vysvětlil.

Zatímco u prostředního snímku se zdá, že trajektorie střely šla zezadu, u prvního snímku není na první pohled vidět znatelně místo vstupu střely. Může to podle něj být ale špatným provedením snímků.

Al-Káida naléhá na Hamás, aby okamžitě propustil izraelské rukojmí

Blízký a Střední východ

Z prvního a třetího snímku není příliš dobře poznat, kde se přesně střela nachází, nejsou prostorové, a lékaři by takto o poloze střely mnoho neřekly. Je tedy otázka, proč nebyly zhotoveny a zveřejněny snímky, které by o umístění střely více vypovídaly. Lépe by to pomohlo zjistit okolnosti, jak ke zranění či smrti došlo. To je důležité, protože na sociálních sítích se okamžitě vynořily informace, že šlo o chladnokrevné popravy izraelskými vojáky. Protiizraelské vášně začaly okamžitě planout v diskusní sekci pod článkem v NYT, kde se informace, že Izraelci vraždí malé děti, prezentuje jako fakt.

Otazníky kolem ráže

Že za střelbou na děti stáli Izraelci, zmiňuje přitom výslovně pouze jeden lékař, a ještě nabízí pouze zprostředkované svědectví.

„Jeden den jsem na urgentním příjmu viděl dvě děti ve věku tři a pět let. Každé s jednou ranou po kulce v hlavě. Když jsme se ptali, co se stalo, jejich otec a bratr řekli, že jim bylo sděleno, že se Izrael stahuje z Chán Júnisu. Vrátili se, aby se podívali, jestli něco zbylo z jejich domu. Jak vypověděli, čekal tam sniper, který obě děti zastřelil,“ uvedl ortoped Khawaja Ikram z Dallasu. V takovém případě by tedy mělo jít o zásah projektily vypálenými z vojenské pušky na malou vzdálenost.

Ačkoliv samotné snímky Sayedové s případem nesouvisí, zpochybňují hodnotu výpovědi. Střely v hlavách dětí, které jsou na snímcích, totiž ukazují na to, že šlo o ráži 5,56. Ačkoliv to článek výslovně nezmiňuje, řada lidí na sociálních sítích tuto informaci převzala. Tuto ráži totiž používá izraelská armáda.

Iben Farteen sloužil na americkém torpédoborci a má zkušenosti s válečnou medicínou. „Ráže 5,56 má dost energie, takže pokud by byla záměrně vpálena do dětské hlavy, způsobila by rozsáhlé zranění, a co je důležitější, prošla by skrz. Pokud by šlo o odraz, který by snížil energii střely, byla by deformovaná – a tato kulka je zcela netknutá. Navíc by také způsobila rozsáhlé zranění hlavy. Je to naprostý nesmysl. Prostě vytáhli kulku z náboje a vystavili ubohé dítě zbytečnému ozáření,“ uvedl na sociální síti X.

Matt Tardio, který sloužil u Zelených baretů upozornil, že náboj M855 vypálený z karabiny M4 má úsťovou rychlost 865 m/s a ještě půl kilometru od místa výstřelu se pohybuje nadzvukovou rychlostí: „Je navržena tak, aby penetrovala. Snadno by prošla dětskou hlavou.“

Není pochyb o tom, že v konfliktu v Gaze umírají děti a utrpení civilistů je enormní. Publikování snímků, které vyvolávají víc pochybností a naznačují, že dochází k chladnokrevným vraždám dětí ze strany izraelských vojáků, však nejvíce škodí těm případům, kdy ke smrti dítěte ve válečné zóně opravdu dojde.

KOMENTÁŘ: Pozemské mlýny a cesta do pekla – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám