Hlavní obsah

„Budete litovat.“ Írán hrozí Izraeli tvrdou pomstou

Aktualizováno

Úspěšný atentát na Ismaíla Haníju okomentovaly země podporující Palestince i ty stojící za Izraelem v čele s USA. Jejich komentáře a odhady vývoje situace byly protichůdné. Palestinci, Írán a Rusko atentát odsoudili. Podle nich povede k eskalaci napětí. Írán už hrozí odvetou.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Nově zvolený íránský prezidente Masúd Pezeškján

Článek

Mluvčí Íránské nejvyšší bezpečnostní rady řekl, že vražda Ismaíla Haníji je zavrženíhodný čin a ti, kdož ho připravovali, budou čelit odpovědi. Mluvčí íránského ministra zahraničí Náser Kanání dodal, že Haníjova krev nebude prolita marně. „Haníjova mučednická smrt v Teheránu posílí hluboké a nezničitelné spojení mezi Teheránem a Palestinou a hnutími odporu,“ řekl Kanání.

Íránský prezident Masúd Pezeškján , jehož inaugurace se Haníja zúčastnil, řekl, že Írán zareaguje, takže ‚terorističtí okupanti“ (tedy Izrael okupující palestinská území) budou litovat svého zbabělého činu zabití Haníji. Írán bude bránit svou územní celistvost a úctu, dodal prezident.

Bývalý vůdce íránských revolučních gard Mohsín Rézaee varoval, že by Izrael mohl za Haníjovu vraždu „zaplatit vysokou cenu“.

Hnutí Hizballáh, které je podobně jako Hamás napojeno na Írán, uvedlo, že zabití šéfa Hamásu povede k větší odhodlanosti hnutí odporu, když čelí Izraeli.

Rusko, Čína a Turecko útok odsuzují

Podle náměstka ruského ministra zahraničí Michaila Bogdanova je zabití šéfa Hamásu „naprosto nepřijatelná politická vražda a povede k další eskalaci napětí“. Další regionální nestability se obává i čínský ministr zahraničí, který útok rovněž odsoudil.

Katar, který patří k podporovatelům Hamásu – Haníja dlouhodobě žil v Dauhá –, tvrdě odsoudil zabití vůdce Hamásu a označil je za nebezpečnou eskalaci.

Také turecké ministerstvo atentát odsoudilo: „Odsuzujeme vraždu vůdce politické kanceláře Hamásu Ismáíla Haníji při ostudném atentátu.“ Dodalo, že „tento útok má za cíl rozšířit válku v Gaze do celého regionu“. Hamás je podporován tureckým prezidentem Recepem Tayipem Erdoganem.

Atentát odsoudil i předseda palestinské samosprávy z konkurenčního hnutí Fatah Mahmúd Abbás jako „zbabělý čin a nebezpečný vývoj“.

Izraelská odveta: Při vzdušném úderu v Bejrútu zemřela dvojka Hizballáhu

Blízký a Střední východ

Izraeli pomůžeme, slíbily USA

Opačně nahlíží vývoj americký ministr obrany Lloyd Austin. Rozsáhlejší válka na Blízkém východě podle něj není nevyhnutelná, uvedl Austin, který je na návštěvě Filipín. Pokud by k ní ale došlo, USA by přišly Izraeli na pomoc.

Hnutí Hamás tvrdí, že Haníja byl „zabit při sionistickém náletu na jeho rezidenci v Teheránu“ poté, co se zúčastnil inaugurace nového íránského prezidenta Masúda Pezešjána. Údajně měla jeho dům zasáhnout raketa vzduch–země.

Izrael se zatím oficiálně nevyjádřil. Zabití Haníji nicméně okomentoval izraelský krajně pravicový ministr Amichaj Elijahu. Na síti X uvedl: „Haníjova smrt udělala svět o maličko lepším. Je správně vyčistit svět od této špíny. Žádný další imaginární mír/dohoda o kapitulaci, žádné další slitování s těmito syny smrti.“ Vyjádřil se, ačkoli premiér Benjamin Netanjahu řekl, že mají ministři mlčet. Elijahu se již v minulosti uvedl, že v Gaze nežijí žádní civilisté, a zmínil možnost hodit na Gazu atomovou bombu. I tehdy ho Netanjahu musel krotit.

Atentát na šéfa Hamásu. Haníja zemřel při leteckém úderu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám