Hlavní obsah

Další ze seznamu. Vojenský šéf Hamásu je po smrti

Aktualizováno

Šéf vojenského křídla Hamásu Muhammad Díf je po smrti, uvedla ve čtvrtek izraelská armáda. Zabit byl při červencovém náletu na jih Pásmo Gazy. Nyní se potvrdila jeho smrt.

Foto: IDF

Muhammad Díf na nedatovaném snímku

Článek

„Zabití hlavního vraha Muhammada Dífa 13. července 2024, tohoto Bin Ládina Gazy, je velkým krokem na cestě vymazat Hamás jako vojenskou a vládnoucí organizaci a dosáhnout cílů války, které jsme si vytyčili,“ uvedl velitel armády Joav Gallant na síti X a příspěvek doprovodil fotografií, kde je Dífovo jméno přeškrtnuté.

„Výsledky operace jasně ukazují, že Hamás je organizace v rozkladu a že si teroristé musejí vybrat mezí kapitulací a smrtí. Bezpečnostní složky budou pronásledovat teroristy z Hamásu od těch, kteří masakr (ze 7. října 2023) naplánovali, až k těm, kteří ho vykonali. Nepřestaneme, dokud nebude mise splněna,“ dodal Gallant.

„Vysoce precizní operace, která byla podniknuta, byla umožněna díly nejlepší spolupráci IDF (Izraelské obranné síly) a Šin Bet (tajná služba pro vnitřní bezpečnost) a jejich veliteli,“ napsal dále Gallant na síti X.

Izraelské ozbrojené síly uvedly, že potvrzení o smrti Dífa dostaly před několika hodinami, ale že je stoprocentní. Má jít od doplňují zpravodajské informace. Armáda ale odmítla sdělit, o jaký typ informace šlo, zřejmě kvůli tomu, aby nebyl prozrazen agent nebo velmi citlivé elektronické špionážní zařízení, napsal The Jerusalem Post.

Opozice gratuluje

Šéf izraelské opozice Jair Lapid na zprávu reagoval slovy: „Gratuluji IDF, Šin Bet a bezpečnostním silám k úspěšné eliminaci Muhammada Dífa. Je to bezprecedentně důležitý vojenský úspěch. Vojenské úspěchy by se měly převést i do úspěchů strategicko-politických a mělo by se udělat vše pro to, aby se teď dostali domu rukojmí.“

Dífovu smrt přivítal i šéf strany Jisrael Bejtenu Avigdor Liberman, který uvedl, že na světě není místo pro teroristy, kteří masakrovali, znásilňovali a unášeli Židy 7. října. „Musíme zajistit, že nikdo z nich nezemře přirozenou smrtí,“ prohlásil.

Muhammad Díf
Dífovo jméno se až do teroristického útoku ze 7. října moc neobjevovalo. Na veřejnosti objevoval jen výjimečně a je o něm známo jen málo. Ví se o něm, že nasazoval sebevražedné atentátníky a organizoval únosy izraelských vojáků, což by mohlo naznačovat, že stál i za únosem Gilada Šalíta
V roce 2014 během sedmitýdenní války mezi Hamásem a Izraelem, měl stát Díf za strategií masivního ostřelování Izraele raketami a budování tunelů, jimž měli do Izraele pronikat bojovnic Hamásu. Americké ministerstvo zahraničí ho v roce 2015 zařadilo na seznam teroristů.
Po zranění, které měl utrpět v roce 2006 při izraelském útoku, by měl být upoután na invalidní vozík. V roce 2014 Hamás uvedl, že se stal terčem vražedného atentátu, který neuspěl.

Rozumného zabili, šílence nechali. Gazané smutní za Haníjou a obávají se budoucnosti se Sinvárem

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám