Hlavní obsah

Šéf izraelské tajné služby si nebere servítky. Varuje před židovským terorismem na Západním břehu

Šéf izraelské tajné služby Šin Bet Ronen Bar varoval, že židovský terorismus způsobuje Izraeli „nepopsatelné škody“ a může „vést ke krveprolití“. Měl přitom na mysli nejen násilné útoky osadníků na Západním břehu, kteří napadají Palestince, ale také aktivity ministra národní bezpečnosti Itamara Ben Gvira. S odkazem na dopis zveřejněný televizí Channel 12 o tom informuje list The Times of Israel (ToI).

Foto: Profimedia.cz

Šéf izraelské tajné služby Šin Bet Ronen Bar

Článek

„Píšu vám tento dopis s bolestí a velkým strachem jako Žid, jako Izraelec a jako příslušník bezpečnostních sil,“ uvedl Bar v dopise, který zaslal premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, ministru obrany Jo’avu Gallantovi a dalším vysokým izraelským představitelům. Dopis ovšem neadresoval Ben Gvirovi, který měl podle izraelského listu během zasedání vlády žádat Barovo propuštění. Když se ho Netanjahu a další ministři zastali, bouřlivě z jednání odešel.

Ronen Bar uvedl, že za židovským terorismem na Západním břehu stojí tzv. mládež z kopců. „Fenomén ‚mládeže z kopců‘ se již dávno stal ohniskem násilí proti Palestincům,“ pokračoval Bar s odkazem na skupinu extremistických obyvatel osad ležících na strategických vyvýšeninách, kteří se pravidelně střetávají s Palestinci na Západním břehu Jordánu a páchají proti nim výtržnosti.

Šéf tajné služby dále uvedl, že tento fenomén nepovažuje za nacionalistické násilí, nýbrž teroristické, protože násilí se dopouštějí „šiřitelé strachu, což znamená terorismus“.

V tunelu pod městem v Gaze se našla těla šesti rukojmích Hamásu

Svět

Dodal, že mládež z kopců byla doposud povzbuzována lehkovážným přístupem bezpečnostních složek a „pocitem skryté podpory“ ze strany policie. Izraelská policie pod vedením krajně pravicového Ben Gvira byla opakovaně obviňována, že zavírá oči před akcemi osadnických extremistů, podotkl ToI.

Ničeho se nebojí

Bar v dopise dále uvedl, že tito teroristé ztratili strach ze zadržení, protože podmínky, pod kterými jsou ve vězení, a peníze, které jim poslanci Knessetu dávají po propuštění, přispívají k pokračování jejich škodlivých aktivit na Západním břehu.

Napsal také, že v poslední době je zřejmé, že se násilničtí osadníci cítí dostatečně bezpečně na to, aby byli při svých akcích otevřenější, sebevědomější a efektivnější, a často používají „státem legálně distribuované zbraně“. Tím podle ToI zřejmě narážel na Ben Gvirovo opatření, které po bezprecedentně brutálním teroristickém útoku Hamásu na Izrael vloni 7. října výrazně usnadnilo získávání zbrojních průkazů.

„Jsou to naši synové, jsme zodpovědní za jejich výchovu, za vytyčení cesty a stanovení hranic,“ napsal Bar, který dále upozornil, že řešením problému není tajná služba Šin Bet, ale že situaci musí napravit hlavně nejvyšší představitelé země.

V Gaze poprvé za čtvrt století zaznamenali potvrzený případ dětské obrny

Svět

„Škody, které zvláště nyní utrpěl Stát Izrael a drtivá většina osadníků, jsou nepopsatelné. Je to globální delegitimizace, a to i mezi našimi největšími spojenci; ztenčení personálu armády, která už tak má problém zvládnout všechny své mise a která nebyla určena k tomu, aby se tímto zabývala; pomstychtivé útoky, které vyvolávají další frontu ve válce na mnoha frontách, v níž se nacházíme; zapojení dalších hráčů do koloběhu teroru; kluzký svah k pocitu bezvládí; další překážka při vytváření místních spojenectví, která potřebujeme proti šíitské ose; a především obrovská skvrna na judaismu a na nás všech,“ napsal Bar.

Zraňují a zabíjejí Palestince

Extremističtí osadníci se pravidelně účastní výtržností v palestinských městech na Západním břehu Jordánu, kde způsobují škody na majetku, a dokonce zraňují nebo občas i zabíjejí Palestince, uvedl izraelský list s tím, že například ve čtvrtek byli kvůli výtržnostem zadrženi čtyři podezřelí Židé.

Bar dále uvedl, že dalším rizikem pro Izrael byla Ben Gvirova nedávná návštěva Chrámové hory v Jeruzalémě v den židovského svátku Tiš’a be-av, jenž připomíná datum zboření obou židovských chrámů, které ve starověku na tomto místě stály. Židovští návštěvníci byli natočeni, jak se modlí a klaní, čímž porušili jak pokyny policie, tak status quo, kterým se areál, nejsvětější místo judaismu a třetí nejsvětější místo islámu, řídí.

Ben Gvir později přiznal, že záběry skutečně ukazují, že se na Chrámové hoře změnil status quo. „Židé byli natočeni, jak se zde modlí, to je moje politika,“ řekl. Netanjahu ale později popřel, že by došlo k jakékoli změně izraelské politiky na tomto svatém místě, kde se nyní nachází mešita Al-Aksá a Skalní dóm. Nařízení, aby se na Chrámové hoře směli modlit jen muslimové, přitom vydali Izraelci sami v roce 1967 po šestidenní válce, kdy místo dobyli, aby předešli zbytečnému napětí s islámským světem.

Změna Státu Izrael

Bar varoval, že „vývoj v tomto směru povede ke krveprolití a k nepoznání změní tvář Státu Izrael“.

„Jsem přesvědčen, že potřebujeme výslovné prohlášení, že je to špatné a nebezpečné - z morálního i bezpečnostního hlediska. Potřebujeme meziresortní úsilí, abychom tento jev zastavili. Jsem přesvědčen, že to musí být jeden z hlavních cílů vlády, než bude pozdě,“ uvedl na závěr.

Ben Gvirův úřad v reakci na zprávu obvinil Bara ze „snahy vytvořit konspiraci a napadnout ministra Ben Gvira, aby se odvrátil od diskuse o jeho odpovědnosti za koncepty a selhání, které vedly k 7. říjnu“.

„To mu nepomůže. Po (bývalém šéfovi zpravodajské služby IDF Aharonovi) Halivovi je dalším, kdo musí skončit,“ uvedl v prohlášení.

Hamás se přihlásil k pokusu o bombový útok v Tel Avivu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám