Hlavní obsah

Šéf hnutí Hizballáh je mrtev, oznámila izraelská armáda

Aktualizováno

Izraelská armáda v sobotu dopoledne oznámila, že se jí podařilo při pátečním náletu na skupinu budov na jihu Bejrútu zabít vůdce teroristického hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha.

Nejvyšší vůdce hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh na archivních záběrechVideo: Reuters

Článek

Izraelská armáda sdělila, že se při náletu, při němž bylo srovnáno se zemí několik budov, podařilo zabít i velitele jižní fronty sil Hizballáhu Alího Karakího a další velitele této teroristické organizace, napsal deník The Jerusalem Post.

Jak se o jeho smrti dozvěděla, není jasné.

Zdroje listu The Times of Israel blízké Hizballáhu uvedly, že se s Nasralláhem od pátečního večera nedalo spojit: „Kontakt s Hasanem Nasralláhem je ztracen od pátečního večera.“ Nepotvrdil, zda je Nasralláh po smrti.

V pátek večer shodilo izraelské letectvo několik tun přesných bomb na budovy, pod nimiž se mělo nacházet tajné velitelské středisko, kde se scházeli vůdci Hizballáhu. Podle listu The Jerusalem Post použilo zdroje od armádní zpravodajské a výzvědné služby.

Libanonský zdroj listu The Times of Israel uvedl, že při útoku bylo srovnáno se zemí šest budov. Libanonský bezpečnostní zdroj potvrdil agentuře Reuters, že se v komplexu budov scházelo vedení Hizballáhu. „Je velmi obtížné si představit, že by z takového útoku vyvázl živý,“ citoval web nejmenovaného izraelského činitele. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví zemřelo nejméně šest lidí a 91 dalších bylo zraněno, informovala BBC. Mezi oběťmi jsou i děti, uvedla Al-Džazíra.

Likvidace Nasralláha je vzkaz nepřátelům Izraele

Náčelník izraelského generálního štábu Herci Halevi po likvidaci Nasralláha zopakoval varování, že jeho země bude schopna dosáhnout na kohokoli, kdo ji nebo její obyvatele ohrožuje: „To není poslední nástroj v naší bedýnce s nářadím. Vzkaz všem, kdo ohrožují občany státu Izrael, je jasný – víme, jak se k nim dostat.“

Jestli Írán zaútočí, Izrael úder vrátí, řekl v OSN Netanjahu

Blízký a Střední východ

Izraelská armáda současně oznámila, že se při útoku podařilo zničit velkou zásobu zbraní včetně protilodních střel čínského původu C-704 i starších C802 nebo íránských střel Kadir s dosahem až 200 km, uvedl list The Times of Israel. Používala je elitní jednotka Hizballáhu.

Postupná likvidace vedení Hizballáhu

Oznámení o smrti Nasralláha přišlo poté, co Izrael částečně ochromil řízení celého hnutí Hizballáh, když jeho členům vybuchly pagery použité při komunikaci. Už minulý víkend se podařilo zabít jednoho z nejvyšších představitelů Hizballáhu Ibrahíma Akíla, který stanul v čele vojenského křídla hnutí poté, co se Izraeli v červenci podařilo zlikvidovat Fuáda Šukra. Koordinoval spolupráci elitních sil Hizballáhu Radvan s palestinskými hnutími.

V úterý se při podobném útoku na čtvrť Dahíja podařilo zlikvidovat velitele raketových jednotek Hizballáhu Ibrahíma Kubajsího.

Výbuchy vysílaček a pagerů jsou ranou pro Hizballáh. Byly jako z bondovek

Zbytečná válka

Nasralláh, který se narodil v roce 1960, spoluzakládal Hizballáh před 42 lety a v jeho čele byl 32 let. V čele hnutí stanul poté, co byl v roce 1992 při náletu izraelského vrtulníku zabit předchozí vůdce organizace Abbás Musaví. Jednou z jeho prvních akcí byla odveta za tuto smrt v podobě raketového ostřelování Izraele, které si vyžádalo život izraelské dívky. Stál také za útokem nálože v autě na izraelské velvyslanectví v Ankaře, při němž zahynul příslušník izraelských bezpečnostních sil, a sebevražedným atentátem na izraelské velvyslanectví v Argentině, při němž zemřelo 29 osob.

Opakované střety s izraelskou armádou nakonec vedly v roce 2000 k tomu, že se izraelská vojska z jihu Libanonu stáhla, což Nasralláh označil za první arabské vítězství proti Izraeli. Válka v roce 2006 mu však už žádný úspěch nepřinesla, protože však nebyl Hizballáh poražen, označoval ji za vítězství.

Nasralláh se od té doby stále méně ukazoval na veřejnosti, protože se bál, že by se mohl stát terčem izraelského útoku. Jeho obavy zesílily v posledních letech. Většina jeho poselství byla zveřejňovaná po internetu nebo v televizi. Hizballáh je podporován Íránem a sám podporoval hnutí Hamás i syrského prezidenta Bašára Asada.

Izraelci jednali s USA o návrhu na příměří v Libanonu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám