Hlavní obsah

Šéf Hamásu Sinvár se schovává v tunelech, obklopil se rukojmími

Šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár je stále naživu a schovává se v tunelech v Pásmu Gazy, kde je zřejmě obklopen rukojmími. Řekl to zmocněnec Bílého domu pro Blízký východ Brett McGurk. Jedná se o první podobné vyjádření amerického představitele ohledně Sinvára za poslední týdny, upozorňují izraelská média. Sinvár podle McGurka stále rozhoduje o počínání palestinského hnutí Hamás.

Kamery měly zachytit Sinvára 10. října 2023 procházejícího s rodinou tunely pod Chán JúnisemVideo: Izraelská armáda

Článek

„Domníváme se, že je naživu a že se nachází v tunelu pod Pásmem Gazy, pravděpodobně s rukojmími ve své blízkosti,“ řekl o Sinvárovi McGurk při středečním rozhovoru s americkými rabíny.

Podle amerického představitele Sinvár stále rozhoduje o akcích hnutí Hamás, ačkoliv podle tisku používá velmi primitivní způsoby komunikace, aby ho nedokázaly vystopovat izraelské síly.

Izraelská a židovská média tento týden s odvoláním na zpravodajské zdroje informovala, že Izrael měl údajně již několik příležitostí zlikvidovat Sinvára, ale útoky kvůli možnému ohrožení rukojmích nebyly schváleny.

Vůdce Hamásu rozkázal návrat k sebevražedným atentátům

Blízký a Střední východ

Žije už jen 20 rukojmích

„Ze 108 rukojmích, o kterých se předpokládá, že jsou stále drženi v Gaze, je naživu a v rukou Hamásu pouze asi 20 z nich. Tito zajatci jsou údajně využíváni k doprovodu Sinvára a poskytují tak ochranu vůdci Hamásu, který se stále skrývá v podzemí,“ napsal izraelský deník Jisra'el ha-jom s odvoláním na zprávu listu The Jewish Chronicle.

Arabský tisk v uplynulých dnech napsal, že Sinvár v poslední době komunikoval s dalšími představiteli Hamásu. O Sinvárově osudu však panuje stále mnoho nejasností.

Foto: Profimedia.cz

Jahjá Sinvár na archivním snímku

Sinvár, který podle Izraele naplánoval teroristický útok z loňského 7. října, při kterém zemřelo na 1200 lidí a dalších 250 bylo uneseno, je od srpna šéfem celého Hamásu. Předtím řídil jeho aktivity v Pásmu Gazy. V reakci na útok izraelští představitelé zahájili vojenskou operaci v Pásmu Gazy, jejímž cílem je zničit vojenské kapacity Hamásu. Cílem armády je i samotný Sinvár.

Dvě malé děti

Z Pásma Gazy se stále nevrátila zhruba stovka rukojmích, mezi nimi jsou i dvě malé děti - dva bratři ve věku jednoho a pěti let.

Na začátku října izraelská armáda oznámila, že na severu Pásma Gazy zabila v létě pravou ruku Sinvára a šéfa tamní vlády Rúhího Muštahu. Stalo se tak při leteckém úderu na tunel.

Od loňského října v Pásmu Gazy zemřelo kvůli válce přes 42 tisíc lidí, oznámily ve středu místní úřady, které kontroluje Hamás. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky. Tento týden izraelská armáda oznámila, že od loňského října zabila zhruba 17 tisíc členů Hamásu.

Sinvár se odmlčel. Izraelci prošetřují zprávy o jeho smrti

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám