Hlavní obsah

Se stíhačkou likvidovala íránské drony i jordánská princezna, píší v Německu

Do likvidace dronů, které na Izrael poslal v noci na neděli Írán, se zapojily také stíhačky jordánských ozbrojených sil, potvrdily agentuře Reuters její zdroje. Média v této souvislosti spekulují o tom, že do bojové akce byla nasazena princezna Salma, dcera jordánského krále Abdalláha II.

Foto: Profimedia.cz

Jordánská princezna Salma je první pilotkou-ženou v panovnické rodině

Článek

Jordánsko uzavřelo vzdušný prostor a jeho letectvo zasáhlo proti desítkám dronů, které mířily směrem k Jeruzalému. Další byly sestřeleny v blízkosti irácko-syrské hranice, napsala agentura Reuters.

V současné chvíli se jordánská armáda nachází v nejvyšším stupni pohotovosti a radarové systémy monitorují jakoukoli aktivitu dronů.

Agentura Reuters s odvoláním na své dva bezpečnostní zdroje píše, že jordánská protivzdušná obrana je připravena zachytit a sestřelit jakýkoli íránský dron nebo letadlo, které naruší jeho vzdušný prostor, píše deník The Times of Israel.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Salma (zprava) se svou matkou královnou Raniou (uprostřed) a sestrou Iman

Média v této souvislosti spekulují o nasazení dcery jordánského krále. Třiadvacetiletá Salma je třetí pilotkou v panovnické rodině, předtím armádním výcvikem prošli jak král Abdalláh II., tak korunní princ Husajn, píše deník Bild.

Princezna absolvovala vojenskou akademii v anglickém Sandhurstu v roce 2018 a získala hodnost podporučíka.

Po dalším výcviku se v roce 2020 stala první ženskou stíhací pilotkou v jordánské armádě. Později odjela Salma také do Kalifornie a v září 2023 absolvovala prestižní univerzitu USC.

Útok Íránu škody nenadělal, ceny ropy tak mírně klesly

Ekonomika

Pouhé tři měsíce po absolutoriu na vysoké škole byla Salma nasazena do misí v krizových oblastech, kdy vloni v prosinci vozila humanitární pomoc do nemocnice v Gaze.

Zda se princezna účastnila současných bojových akcí, armáda ani panovnická rodina oficiálně nepotvrdí vzhledem k bezpečnosti princezny, aby se nestala magnetem pro útoky.

Pomoc Jordánska, které dosud Izrael kritizovalo kvůli válce v Gaze, není podle analytiků až tak překvapivá, protože země primárně nebránila svého souseda, ale sama sebe, uvedla například v rozhovoru pro iRozhlas analytička Irena Kalhousová.

Důvodem, proč se Jordánsko zapojilo do akce, je skutečnost, že považuje Írán za bezpečnostní riziko a hrozbu pro vlastní stabilitu.

Jordánská vláda oficiálně nepotvrdila svou vojenskou roli. Íránská tisková agentura Fars citovala zdroj, který řekl, že režim v Teheránu bedlivě sleduje akce Jordánska, což by mohlo z arabského státu udělat „další cíl“, pokud by jednal na obranu Izraele, píše deník The Guardian.

S koalicí Teherán nepočítal. Je to pro něj zdrcující, zní z Izraele

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám