Hlavní obsah

Rozumného zabili, šílence nechali. Gazané smutní za Haníjou a obávají se budoucnosti se Sinvárem

Smrt politického vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji prohloubila u některých obyvatel Pásma Gazy obavy o budoucnost. Mají strach, že osud enklávy a jednání o příměří s Izraelem je nyní v rukou „šílence Jahjáa Sinvára“, který je vůdcem Hamásu v Gaze a odmítá jakékoli rozhovory o příměří s Izraelem.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár obklopen bodyguardy zdraví své příznivce ve městě Gaza (duben 2023).

Článek

„Izraelci zabili toho rozumného a nechali nám tu šílence,“ řekla podle španělské agentury EFE Palestinka, která se dozvěděla o smrti politického šéfa Hamásu z rádia. To hlásilo, že Haníju zabili Izraelci, když byl na inauguraci nového íránského prezidenta Masúda Pezeškjána v Teheránu. „Teď budou (Izraelci) pokračovat v zabíjení civilistů, aby se dostali na Sinvára.“

Bez Haníji je podle této 57leté ženy, která podle EFE stejně jako všichni další oslovení odmítla z obav o svou bezpečnost uvést jméno, příměří mezi Hamásem a Izraelem v nedohlednu. Dodala, že mnozí Gazané by byli radši, kdyby Izraelci zabili šéfa Hamásu v Gaze Sinvára, jenž se dlouhodobě staví proti jakýmkoli rozhovorům o příměří s Izraelem.

Záběry Ismáíla Haníji ze 30. 7. 2024 z TeheránuVideo: Reuters

Právě on je považován za strůjce útoku ze 7. října, při nichž palestinští teroristé zabili 1200 Izraelců a dalších 250 zavlekli do Pásma Gazy jako rukojmí, což vyvolalo ofenzivu židovského státu do enklávy. Při ní podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem přišlo až dosud o život téměř 40 000 Palestinců. Statistika, kterou nelze ověřit z nezávislých zdrojů, nerozlišuje mezi bojovníky Hamásu a dalších teroristických skupin a civilisty.

Odpustili mu i život na vysoké noze

Haníju jako politika, který hledal podporu pro „palestinskou věc v zahraničí“, vidí podle agentury víc obyvatel pásma Gazy. Odpustili mu zjevně i to, že se svou rodinou žil „na vysoké noze“ v Kataru. „Neměl nic společného s vojenským křídlem,“ řekl EFE 35letý Palestinec. „Nazývali ho holubicí míru,“ tvrdil tento otec pěti dětí.

Jiný Gazan ve věku kolem 60 let obvinil Izrael, že si „dělá, co chce“, aniž by přemýšlel o důsledcích svých činů. „Kromě toho tím pravým důvodem je, že (izraelský premiér Benjamin) Netanjahu chce zůstat ve funkci,“ objasnil důvod atentátu na Haníju muž, který o sobě tvrdil, že je univerzitním profesorem.

Potřebujeme více mrtvých Palestinců, píše šéf Hamásu v Gaze

Blízký a Střední východ

Haníja přivítal teroristický útok ze 7. října, jako politický šéf Hamásu byl ale ochoten vyjednávat s Izraelem o příměří a propuštění rukojmích. Jeho požadavky však byly často pro židovský stát nepřijatelné, jako když například požadoval, aby součástí jakéhokoli plánu na příměří bylo bezpodmínečné stažení izraelských sil z Pásma Gazy.

Se Sinvárem souzněl v teorii, že skrze krveprolití a „nezbytné palestinské oběti“ lze docílit trvalého příměří s Izraelem a že smrt Haníjových tří synů, které zabil izraelský letecký úder, „vdechne život do žil palestinského národa a dobude mu slávu a čest“.

Sinvár, jenž během několika atentátů přišel o nohu a ruku, je dlouhodobě znám ještě větší neúctou k palestinským životům. „Na novinové titulky se dostaneme jen s krví. Žádná krev, žádné zprávy,“ řekl v rozhovoru s italským novinářem už v roce 2018.

Šéf Hamásu miloval luxus, nenáviděl Izrael a smrt vlastních dětí ho nechala chladným

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám