Hlavní obsah

Ropný tanker v Rudém moři hoří dál. Hrozí ekologická katastrofa

Ekologická katastrofa hrozí v Rudém moři poté, co záchranáři přestali usilovat o odtažení hořícího tankeru, který se stal terčem útoku jemenských povstalců Húsíů. Podle soukromých společností odpovědných za záchrannou operaci by nebylo bezpečné v operaci pokračovat. Tanker Sounion plující pod řeckou vlajkou zůstává uvízlý v Rudém moři a hrozí, že z něj unikne jeden milion barelů ropy.

Foto: Profimedia.cz

Húsíové odpálili na ropném tankeru Sounion několik velkých náloží (23. srpna 2024).

Článek

Námořní mise Evropské unie zvaná Aspides podle webu eKathimerini uvedla, že „soukromé společnosti nyní zkoumají alternativní řešení“. Neuvedla ale žádné podrobnosti o tom, v čem spočívá.

Problém s bezpečností by mohl být způsoben požárem, který na palubě plavidla stále hoří. Podle e-Kathimerini to vyplývá z úterních snímků amerického Národního úřadu pro vesmír a letectví (NASA), na nichž jsou vidět plameny v oblasti, kde Sounion kotvil.

Íránem podporovaní jemenští povstalci Húsíové proti 274 metrů dlouhému tankeru od předminulé středy podnikli několik útoků včetně nastražení i odpálení výbušnin na již nekontrolovaném plavidle.

Foto: Houthi Military Media, Reuters

Noční pohled na výbuchy a požár na ropném tankeru Sounion

Posádka byla evakuována, od předminulého pátku na palubě hoří. Ve středu Húsíové prohlásili, že umožní odtažení tankeru převážejícího milion barelů ropy, aby se předešlo znečištění životního prostředí. Kritici ale tvrdí, že povstalci, kteří využili hrozby ekologické katastrofy, jež se dříve týkala jiného ropného tankeru u Jemenu, aby si vymohli ústupky od mezinárodního společenství, se chystají svůj „trik“ zopakovat.

Řecký tanker u břehů Jemenu napadli ze člunů i ze vzduchu. Plavidlo je neovladatelné

Blízký a Střední východ

Od začátku války v Pásmu Gazy, která začala po brutálním útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael, Húsíové pomocí dronů a raket zaútočili na více než 80 plavidel. V rámci operací, při nichž zahynuli také čtyři námořníci, se zmocnili jednoho plavidla a dvě potopili. Další rakety a drony byly buď zachyceny koalicí vedenou USA v Rudém moři, nebo nedosáhly svých cílů, mezi nimiž byla i západní vojenská plavidla.

Povstalci tvrdí, že se zaměřují na lodě spojené s Izraelem, USA nebo Spojeným královstvím, aby si vynutili ukončení izraelské ofenzivy proti Hamásu v Gaze. Mnohé z napadených lodí však s konfliktem souvisí jen málo nebo vůbec včetně některých lodí směřujících do Íránu, uvedl portál.

Obří exploze na palubě tankeru. Húsíové se chlubí záběry z útoku

Blízký a Střední východ
Foto: Novinky, Mapy.cz

Útoky Húsíů ohrožují lodní dopravu v Rudém moři na trase z Asie do Evropy

Související články

Výběr článků

Načítám