Hlavní obsah

Přípravy na válku s Izraelem vrcholí. Írán už dostává od Ruska systémy protivzdušné obrany

Írán požádal Rusko o pokročilé systémy protivzdušné obrany (PVO) v rámci příprav na konflikt s Izraelem. List The New York Times napsal, že dva vysocí íránští představitelé včetně jednoho člena Revolučních gard potvrdili nejen žádost, ale uvedli, že Rusko jim již vyšlo vstříc.

Sergej Šojgu se v Teheránu sešel s náčelníkem íránského generálního štábu Mohammadem BagherimVideo: Reuters

Článek

Vzájemná vojenská pomoc mezi Ruskem a Íránem byla hlavním tématem jednání bývalého ruského ministra obrany a tajemníka ruské bezpečnostní rady Sergeje Šojgua v Teheránu.

List napsal, že „Rusko už začalo dodávat pokročilé radary a zařízení protivzdušné obrany“. Oba jeho zdroje to uvedly pod podmínkou anonymity, protože nemají oprávnění o tématu veřejně hovořit .

Foto: Iranian Armed Forces Office/wana, Reuters

Sergej Šojgu při setkání s náčelníkem íránského generálního štábu Mohammadem Bagherim

Šojgu vyjednavač

Šojgu se v rámci návštěvy sešel s novým íránským prezidentem Masúdem Pezeškjánem. Íránský prezident odsoudil atentát na politického vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismaíla Haníju a uvedl, že Írán „odpoví“ na tento zločin, ale „nevyhledává rozšíření rozsahu krize v regionu“.

Írán varoval Izrael přes Maďarsko: Zaútočíme!

Blízký a Střední východ

Šojgu dal najevo zájem rozšířit politické a ekonomické vztahy a dodal, že je Rusko připraveno pro „úplnou spolupráci“ s Íránem v regionálních otázkách, uvedl Institut pro studium války.

Íránská televize také ukázala Šojguovo setkání s náčelníkem íránského generálního štábu Mohammadem Bagherim, kde se oba vřele vítali. Pak jednali mezi čtyřma očima a nakonec se účastnili většího jednání u konferenčního stolu, kde byli přítomni i další členové ruské delegace a íránští vojenští představitelé.

„V regionálních otázkách jsme připraveni na plnou spolupráci s Íránem“ zopakoval Šojgu, a vyslovil tak podporu íránským akcím proti Izraeli za atentát na politického vůdce teroristického hnutí Hamás, který byl spáchán při jeho návštěvě v Teheránu.

Bagheri řekl Šojguovi, že vztahy mezi jejich národy jsou „hluboké, dlouhodobé a strategické“ a pod novou íránskou vládou se ještě rozšíří.

Podle Institutu pro studium války zřejmě Šojgu řešil i možné dopady íránské odvety na ruské základny v Sýrii.

Íránské ponížení

Blízký a Střední východ

Možné cíle

Médium iránských obrozených sil Defa Press zveřejnilo v pondělí na své stránce seznam možný civilních a vojenských cílů v Izraeli.

Je tam osm vojenských základen včetně leteckých, tři civilní letiště (Ben Gurionovi a mezinárodní v Haifě a Ramon) a přístavy Ejlat, Ašdod a Haifa. Jsou tam i ministerstvo obrany v Tel Avivu, kancelář premiéra a budova Knesetu v Jeruzalémě, čtyři plynová pole a pět elektráren.

Institut pro studium války uvedl, že je možné, že někdy jde o skutečné cíle, ale možná je to jen seznam mající vyvolat paniku mezi izraelskými civilisty a donutit izraelskou protivzdušnou obranu, aby se soustředila na obranu více cílů, a rozptýlila tak svou sílu.

Šojgu přijel do Íránu nakupovat

Blízký a Střední východ

Ruské dilema

List The New York Times podotkl, že Rusko se ocitlo v obtížné situaci. Má sice ekonomické a kulturní vazby na Izrael, kde žije řada ruských Židů, ale Moskva si nemůže dovolit odmítnout íránskou žádost, protože je na Teheránu závislá v dodávkách dronů Šáhid 131/136.

„Jestliže Íránci žádají Rusy o protivzdušnou obranu, pak platí svými čipy,“ řekl ředitel oddělení politiky a konzultací v poradenské bezpečnostní agentuře Soufan Group Colin P. Clarke . „Otázkou je, jak ukojí Teherán bez zničení svých vztahů s Izraelem,“ dodal.

Írán trvá na útoku. Obranu Izraele komplikuje geografie

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám