Hlavní obsah

Připravte se na pozemní invazi do Libanonu, vyzval vojáky šéf izraelské armády

Izraelští vojáci se mají připravit na pozemní invazi do Libanonu. Herzi Halevi, šéf izraelské armády, to řekl vojákům během cvičení poblíž libanonské hranice na severu země.

Foto: Profimedia.cz

Generál Herzi Halevi (první vlevo) s vojáky během cvičení

Článek

„Celý den útočíme, abychom připravili půdu pro případný vstup (do Libanonu), ale také abychom pokračovali v zasazování úderů Hizballáhu,“ řekl Halevi vojákům během cvičení.

„Hizballáh se dočká razantní odezvy. Připravte se,“ uvedl na adresu libanonského hnutí.

Údery podle Haleviho dláždí cestu pro případnou pozemní invazi. „Vaše boty vstoupí na nepřátelské území,“ poznamenal směrem k vojákům.

Operace Šípy severu zlikvidovala dvojku Hizballáhu, Izrael opět udeřil na Bejrút

Blízký a Střední východ

Armáda potvrdila, že povolává „dvě záložní brigády pro operační mise v severní oblasti“. „To umožní pokračování boje proti teroristické organizaci Hizballáh,“ dodala.

Generálmajor Ori Gordin apeloval na vojáky a jejich přípravu. „Potřebujeme změnit bezpečnostní situaci. Musíme být velmi dobře připraveni na zahájení pozemních manévrů,“ řekl.

Mezitím Spojené státy, Francie, EU Saúdská Arábie a další země připravily výzvu k 21dennímu příměří podél libanonsko-izraelské hranice, aby se otevřel prostor pro diplomacii. Zda tuto výzvu Izrael a Libanon přijmou, je velká neznámá.

Izrael tvrdě bombarduje cíle v Libanonu. Čekají nás složité dny, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ

Íránem podporovaný Hizballáh a izraelská armáda proti sobě denně vedou útoky od loňského 8. října. Hizballáh tehdy začal útočit na sever Izraele na podporu Palestinců v Pásmu Gazy, kde vede Izrael válku proti teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho krvavý útok na jih Izraele ze 7. října.

V posledním týdnu se situace v Libanonu vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném zintenzivnění izraelských úderů proti Hizballáhu. Terčem náletů, které se odehrávají hlavně na jihu Libanonu, ale také v okolí Bejrútu a na východě Libanonu, jsou podle izraelské armády objekty Hizballáhu.

V Libanonu se rozpoutává peklo. Přerušte boje a začněte jednat, vyzvaly země Izrael

Amerika

Výběr článků

Načítám