Hlavní obsah

Pohřbu vůdce Hamásu se účastnily tisíce lidí

Aktualizováno

„Smrt Izraeli“ a „Smrt Americe“ skandovaly tisíce lidí v Teheránu, kteří se účastnili smutečního obřadu za Ismáíla Haníju, politického vůdce teroristické organizace Hamás. Ten nepřežil ve středu atentát, který byl na něj spáchán. Modlitby vedl íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí, uvedla BBC.

Živě: V Teheránu se koná symbolický pohřeb šéfa Hamásu Haníji.Video: Reuters

Článek

Chameneí označil Haníju za „význačného bojovníka palestinského odporu“ a slíbil pomstít jeho smrt. Pomstou hrozil také další íránský politik, a to Mohammad Bágher Ghálíbáf, předseda íránského parlamentu.

„Mučedník Ismáíl Haníja byl hlasem palestinského lidu na celém světě. Nebyl pouze vůdcem. Byl to moudrý muž,“ řekl Ghálíbáf. Dodal, že Haníjova smrt nezůstane bez odezvy. „Naše odpověď přijde. Ve správný čas a na správném místě. Je pro nás těžké, aby se náš host stal terčem útoku a byl zavražděn na naší půdě,“ řekl.

Foto: Majid Asgaripour, Reuters

Pohřeb Ismaíla Haníji v Teheránu

Rakev s ostatky byla naložena na nákladní auto a to jela z Teheránské univerzity směrem k náměstí Azadi, což je vzdálenost asi šesti kilometrů. Ulice lemovaly davy truchlících lidí, kteří na rakev házeli květiny. Mnozí mávali palestinskou a íránskou vlajkou, stejně jako žlutou vlajkou libanonské militantní skupiny Hizballáh.

Haníjovy ostatky se ve čtvrtek odpoledne převezly do katarského hlavního města Dauhá, kde bude v pátek pohřben. Íránská vláda nařídila po zabití Haníji třídenní národní smutek.

Podle zpráv deníku The New York Times vydal Chameneí rozkaz „udeřit přímo na Izrael“, který je podle něj zodpovědný za útok na íránské půdě. Izrael se k atentátu přímo nevyjádřil.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Pohřeb Ismaíla Haníji v Teheránu

Rostou obavy z většího konfliktu a kombinovaného útoku na Izrael

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám